• Bemoeizucht

Monica

Moet je het toeval nu wel of niet een handje helpen, vraagt Monica zich af.

MONICA BEEK

Het zijn jaarlijks kleine bommetjes binnen het verenigingsleven. Het mailtje van de plaatselijke sportclub met de nieuwe teamindeling voor de jeugd. Ouders die gepikeerd zijn dat hun kind de selectie niet heeft gehaald, kinderen die niet bij hun vriendjes of vriendinnetjes zijn gezet, meisjes - het zijn altijd meisjes - die juist níet bij elkaar in het team willen.

Ik heb de regel me niet te bemoeien met dat soort zaken. Ik zie wel wat op ons afkomt en daar doen we het mee. Een verstandige en rustgevende houding die ik heb overgenomen van een moeder op school. Regisseren levert niet altijd een beter resultaat op dan het toeval, zei zij een keer. Haar dochter was in een erg leuke klas terechtgekomen, ook zonder haar beste vriendinnetje. Dat had ze van tevoren niet zo kunnen bedenken.

Maar de uitzondering bevestigt de regel, dacht ik een maandje geleden. Want ja, het zou wel heel leuk zijn als Oudste Dochter met dat ene vriendinnetje in het hockeyteam zou kunnen komen. Dus toch maar een mailtje gestuurd of daar misschien rekening mee zou kunnen worden gehouden. Grote vreugde een week geleden bij Oudste Dochter en haar vriendinnetje, het was gelukt!

Al was daar nog de kwestie van de andere hockeyvriendinnetjes. Die moest Oudste Dochter nu in haar oude team achterlaten en daar werd wel een traantje om gelaten. De curlingmoeder in mij kreeg de overhand. Wat als die twee meisjes nou sámen naar het oude team van Oudste Dochter zouden overstappen, was dat niet een goed idee? Zonder met Oudste Dochter te overleggen, achterhaalde ik via via wie verantwoordelijk is voor de teamindeling. In een zorgvuldig geformuleerd appje - luchtig, maar de ernst van de zaak niet onderschattend - vroeg ik of er niet nog iets te regelen viel.

Ze zijn niet te benijden, de vaders en moeders die de taak hebben de teamindeling te maken. Samen met wat begripvolle woorden kreeg ik als antwoord dat veranderingen er elk jaar zijn en dat de ervaring leert dat die vaak prima uitpakken. God, wat had ze gelijk.

Deze column stopt in de zomer. In september is Monica weer terug.

Monica Beek (42) is journalist. Ze woont samen met haar dochters van 11 en 8 en heeft een vriend.

Uit de PZC van Zaterdag 29 Juni 2019