1. Inleiding
De s.v. Walcheren wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de voetbalsport vinden we belangrijk. s.v. Walcheren wil actief werken aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, trainers, en ouders/verzorgers op dit vlak. s.v. Walcheren moet een ontmoetingsplaats zijn en blijven waar sporters gezamenlijk met plezier en voldoening kunnen voetballen. Dit vraagt om duidelijke gedragsregels. De s.v. Walcheren heeft gedragsregels opgesteld die hierbij kunnen helpen. Het bestuur en de betreffende commissies dragen de gedragscode actief uit. Met name de trainers, begeleiders en ouders/verzorgers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie voor wat betreft het uitdragen en bewaken van gedragsregels. Bij overtreding van de regels kunnen sancties volgen.
2. Algemeen
De gedragscode geldt voor alle leden. De algemene gedragsregels die opgenomen zijn in de gedragscode gelden voor alle leden (senioren en jeugd) en ook voor iedereen die de vereniging als toeschouwer bezoekt of als tegenstander een wedstrijd komt spelen. Behalve de algemene regels zijn er voor een aantal specifieke doelgroepen (spelers, trainers, begeleiders, ouders/verzorgers) specifieke Voor iedereen geldend zijn de algemene gedragsregels opgesteld (dus voor leden, bezoekers, zowel senioren als jeugd) en per doelgroep (spelers, trainers, begeleiders, ouders/verzorgers) zijn specifieke gedragsregels opgesteld. De specifieke gedragsregels voor de jeugd zijn ook van toepassing op de senioren.
Doelstelling
De s.v. Walcheren wil alle leden binnen hun persoonlijke mogelijkheden zo goed mogelijk laten voetballen. Enthousiasme, ontspanning en plezier zijn daarbij de belangrijkste elementen. Wij streven er naar ieder team in te schrijven voor een competitie die aansluit bij het spelersniveau en tegelijkertijd de uitdaging biedt om beter te gaan voetballen. Selectie teams spelen op het hoogst haalbare niveau. Door ontwikkeling van zowel het voetballend vermogen als het verenigingsgevoel willen we bewerkstelligen dat s.v. Walcheren een vereniging is om trots op te zijn.
Over wie gaat het?
Iedereen die lid is, lid wil worden, dan wel als trainer / leider / vrijwilliger bij s.v. Walcheren wil werken, moet van de gedragscode op de hoogte zijn. Voor jeugd leden geldt bovendien dat ook de ouders/verzorgers op de hoogte moeten zijn van de gedragscode. De gedragscode moet door iedereen bij s.v. Walcheren worden uitgedragen en nageleefd. We moeten elkaar hierop kunnen en durven aanspreken. Goede omgangsvormen vormen het uitgangspunt voor ons handelen.
Waarover gaat het?
Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. En over regels. Het gaat over wat we normaal vinden en niet normaal vinden. We noemen dit: Normen en Waarden. Eerst proberen we duidelijk te krijgen wat de regels zijn. Daarna spreek je met iedereen af wat we daaronder verstaan (wat is normaal en wat is niet normaal). Wat gebeurt er als mensen (spelers, trainers, leiders, ouders) zich niet aan de regels van de gedragscode houden? We nemen dan maatregelen, we noemen dit de sancties.
3. Algemene gedragsregels
De s.v. Walcheren vraagt nadrukkelijk aandacht voor normen en waarden tijdens en na de beoefening van de voetbalsport. Hieronder volgt een aantal algemene regels die zowel gelden op de velden tijdens wedstrijden en trainingsavonden, als daarbuiten in o.a. de kleedkamers en in en rond de sportaccommodatie.
Wat zijn onze uitgangspunten?
Voetbal is een teamsport, die je met elkaar en met de tegenstander gezamenlijk beoefent. Zonder samenspel geen voetbal en zonder tegenstander geen voetbal.
Op en rond het sportcomplex Bonedijke
Het sportcomplex is van ons allemaal. Wees er zuinig op en zorg dat het netjes blijft. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende punten:
Degene die zich hier niet aan houdt wordt op dat gedrag aangesproken.
4. Gedragsregels voor de speler
De spelers vormen de kern van onze voetbalvereniging. De speler:
Komt een speler niet naar de training en/of wedstrijd zonder tijdig af te melden dan bepaalt een trainer of begeleider of de speler al of niet bij de volgende wedstrijd mag voetballen.
5. Gedragsregels voor de begeleider
Alle gedragsregels van anderen zijn uiteraard ook op de leider van toepassing. De begeleider:
Van een begeleider wordt verder ook verwacht dat deze:
6. Gedragsregels voor de trainer
Alle gedragsregels van anderen zijn uiteraard ook op de trainer van toepassing. De trainer:
Van een trainer wordt verder ook verwacht dat deze:
7. Gedragsregels voor de ouders/verzorgers van de jeugdspeler
Alle gedragsregels van anderen zijn uiteraard ook op de ouders/verzorgers van toepassing. De ouder/verzorger:
Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij:
Kritiek, op- en/of aanmerkingen op training, begeleiding of organisatie kan worden gemeld bij de desbetreffende coördinator, contactpersoon of vertegenwoordiger van de vereniging!
8. Gedragsregels voor de vrijwilliger
Voor elke vrijwilliger, wel of niet voetbal betrokken, geldt dat zij een belangrijke rol spelen in het slagen van de gedragscode. Een belangrijk voorbeeld natuurlijk, maar, zoals hieronder benoemd, ook de vrijwilliger maakt afspraken met de club. De vrijwilliger:
9. Alcohol, tabak en drugs
Het geven van het goede voorbeeld door volwassenen is van groot belang. Omdat het voorbeeld niet alleen volwassenen betreft, maar in heel veel gevallen juist jonge kinderen, dienen onderstaande zaken apart genoemd te worden:
Discriminatie, schelden, grof taalgebruik, treiteren, pesten, irriteren of kwetsen van wie dan ook wordt niet geaccepteerd en kunnen aanleiding zijn voor sancties.
10. Sancties
Overtredingen tegen de spelregels kunnen leiden tot sancties die worden opgelegd door de KNVB. Aan iedere verstrekte rode of gele kaart verbindt de KNVB een geldboete en (eventueel) een schorsing. De kosten worden door de vereniging aan de betreffende speler door belast; bij in gebreke blijven volgt tevens een speelverbod. Per seizoen kan per speler eenmaal omzetting van een schorsing naar een alternatieve straf bij de KNVB worden aangevraagd . De alternatieve straf betreft een taak binnen de vereniging en heeft de duur van minimaal anderhalf uur per wedstrijd uitsluiting.
11. Verklaring omtrent gedrag
s.v. Walcheren verwacht van alle mensen binnen het kader en vrijwilligers dat zij het Bestuur direct op de hoogte brengen ingeval zij op enigerlei wijze verdacht of veroordeeld zijn van zaken op basis waarvan aangenomen mag worden dat het voor s.v. Walcheren, haar (jeugd)leden en gasten niet gewenst is dat zij in een functie blijven c.q. dat het beter is dat zij een ander of gewijzigd takenpakket op zich nemen. Mogelijk is er geen enkel probleem om de bestaande taak te blijven uitvoeren, maar maak het bespreekbaar en houdt het niet in het duister want dat wekt vraagtekens op.
Indien men het niet meldt en s.v. Walcheren komt er op een andere manier achter, hebben wij geen keus dan betrokkene direct uit functie te halen en wordt aan de Algemene Leden Vergadering levenslang royement voorgesteld in de meeste brede zin van het woord. Men moet zich ervan bewust zijn dat het bespreken en het besluit van de ALV niet alleen intern blijft, maar dat de notulen openbaar zijn.
Ons advies is dan ook tijdig de het Bestuur te informeren en samen te bepalen in hoeverre het functioneren van betrokkene bij s.v. Walcheren raakt en hoe hiermee om te gaan. Beter laat gezegd, dan niet gezegd! s.v. Walcheren volgt de wet en haar uitspraken, echter handelt in het collectief belang en neemt geen risico’s. Dit betekent dat s.v. Walcheren naar de veronderstelling ‘waar rook is, is vuur’ handelt en zal gedurende het onderzoek iemand per direct vrijstellen van zijn of haar werkzaamheden.
Verklaring Omtrent Gedrag is een momentopname, maar wel een bewijs dat men op enig moment op geen enkele wijze door justitie als een potentieel gevaar in zijn of haar functioneren bij s.v. Walcheren wordt gezien. Ons advies is om zelf periodiek een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ aan te vragen. De secretaris kan bij het invullen van het formulier helpen. Een mogelijk investering in de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) komt voor rekening van het individu en niet voor rekening van s.v. Walcheren. Zoals hierboven vermeld is het voor nu geen verplichting om een Verklaring omtrent gedrag in te leveren.
Wel is er de plicht direct melding te maken bij het Bestuur ingeval men verdacht wordt c.q. veroordeelt is voor zaken die op enigerlei wijze s.v. Walcheren en of haar leden en gasten negatief kan beïnvloeden c.q. een risico kan inhouden! Dit kan een ieder op basis van logisch verstand onder andere inschatten op basis van bijvoorbeeld onze doelgroep en onze gedragsregels
De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.
12. Meldingen en incidenten
Incidenten dienen in principe binnen 24 uur schriftelijk op per email aan het Bestuur (lees de secretaris) te worden gemeld. Hierbij valt te denken aan ongewenste intimiteiten, diefstal, openlijk geweld, wangedrag, discriminatie, diefstal, etc.
De 25 "gouden" regels van s.v. Walcheren :
Ieder lid, vrijwilliger of betrokkene bij s.v. Walcheren wordt geacht kennis te hebben genomen van deze gedragscode.
Namens het Bestuur van s.v. Walcheren
December 2018