• Toespraak kick-off 2020/2021

 • AGENDAPUNTEN    “KICK-OFF”   s.v. Walcheren

   

  Vrijdag 14 augustus 2020 (19.30 uur)

   Welkomstwoord

    Voorstellen technische en leeftijd coördinatoren.

   

  • JO19                     :         Noes Patty
  • JO17-1/2               :         Jan-Machiel en Noes Patty
  • JO17-3/4               :         Esther Buteijn
  • JO15                     :         Noes Patty
  • JO12/13                 :         Esmeralda Koopman
  • MO13                    :         Esmeralda Koopman
  • JO7/8/9/10/11        :         Martin Jansen

   

   Uitleg gebruik kleedkamers. 

  • Verzoek om de kleedkamers na de training of wedstrijd schoon achter te laten (andere team);
  • Na de training niet vergeten om de kleedkamer op slot te doen;
  • De laatste trainer die het sportpark na de training verlaat sluit de toegangsdeur van de kleedkamers af en ook het buitenhek;
  • Na de training losse doelen aan de kant of over de afrastering zetten. Ga hier zorgvuldig mee om.

   Uitleg clubhuis coördinator Fred Strobos

  1. Uitleg wedstrijd coördinator i.v.m. trainingen en aanvang beker / competitie

   

   Uitgifte sleutels en hesjes door onze materiaalman Jos Ruigrok. 

  (Ter info: alle sleutels en kleding waar Walcheren eigendom van is moeten bij afsluiting competitie weer ingeleverd worden. Er zijn veel voetbalverenigingen waar jeugdtrainers sleutelgeld moeten betalen omdat er regelmatig sleutel zoek zijn of niet worden ingeleverd. Ik denk dat we daar niet naar toe willen). 

  1. Voor wie nodig het passen van trainerskleding bij Jos.
  1. Beantwoorden van vragen algemeen voor nieuw seizoen 20/21. 

  Ter info: 

  Oefenwedstrijden jeugd inplannen op een vrijdagavond? 

  Training vanaf maandag 17 augustus. 

   KICK-OFF 

   Iedereen van harte welkom.  

  Even voorstellen:

  Ik ben Noes Patty en ik ben binnengehaald om de jeugdopleiding van Walcheren een “smoel” te geven, niet alleen intern maar ook extern.

  Er waren een aantal jeugdtrainers die zich afgevraagd hebben of ik wel in bezit ben van een trainersdiploma. Helaas heb ik zo’n papiertje. Naast het behalen van deze heb ik ook de opleiding HO-B (Hoofd Opleidingen) bij de KNVB gevolgd en afgerond.

   

  Terug naar deze avond. Meestal wordt er op een kick-off avond kort teruggekeken naar het afgelopen voetbalseizoen. Met als onderwerpen wat er goed gegaan is en wat er minder goed gegaan is. Wat moet of kan verbeterd worden enz. enz. 

  Maar helaas heb ik daar niet genoeg tijd voor gehad om met iedereen daarover te kunnen praten. Dus we gaan ons maar focussen op seizoen 20/21.  

  Als we kijken naar s.v Walcheren is er best veel gebeurd binnen de vereniging, heel veel zelfs, niet alleen bij s.v. Walcheren ook bij andere verenigingen, een aantal voorbeelden: 

  • Jeugdspelers die gekozen hebben om te stoppen met voetballen (andere sport, studie, niet eens zijn met bestaande jeugdbeleid, niet willen voetballen onder een bepaalde trainer enz.);
  • Trainers c.q. leiders die gestopt zijn om bepaalde redenen, met een aantal van deze heb ik een gesprek gehad en conclusie was dat:
   • er te veel veranderingen waren binnen de organisatie zonder goede onderbouwing;
   • te veel bemoeienissen van ouders met indelingen spelers;
   • allemaal verschillende eilandjes binnen de jeugd;
   • sommige trainers alleen met zichzelf bezig i.p.v. met opleiden van spelers;
   • geen waardering vanuit de vereniging. 

  Al deze gebeurtenissen heeft wel invloed op onze jeugdopleiding. En dan de vraag van moeten wij ons hier druk om maken of ons hierop focussen? Ik persoonlijk denk van wel. Ik weet ook dat veranderingen weleens weerstand met zich meebrengt. Maar op mijn beurt zeg ik, ligt er ook aan hoe je het overbrengt. 

  Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is of wij wel een collectieve groep zijn of allemaal individuele groepen. 

  Om al deze gebeurtenissen de kop in te drukken en dit te voorkomen moeten we met z’n allen gewoon keihard aan de bak. Daarom wil ik de eerste paar maanden werken aan een aantal verbeterpunten. Maar om daar mee te starten moeten we eerst weten wat de doelstelling is van de vereniging. Na een gesprek met het hoofdbestuur hebben deze bekend gemaakt dat het 1e elftal een stabiele tweede klasser moet worden met onze eigen jeugd. 

  Nu weten we wat ons eigenlijk te wachten staat. Dit is onze nieuwe taak. Maar om hiermee te beginnen moet er een aantal aspecten verbeterd worden.  

  Verbeterpunten (veel voorkomende problemen binnen een jeugdafdeling):

   Verbeteren onderlinge communicatie (duidelijkheid naar elkaar toe, weerstand weghalen);

  • Jeugdelftallen onder verdelen in selectieteams (1e elftal) en opleidingsteams (2e, 3e, 4e, enz.).
   • Selectieteam (bestaat uit de betere spelers);
   • Opleidingsteam: uitdaging voor alle jeugdtrainers. Moeilijkste taak. Team maken van verschillende spelers.
   • Komen met goede onderbouwde argumenten bij e.v.t doorstroming spelers c.q. indeling spelers (er wordt te snel gezegd dat een jeugdspeler het niet aankan om binnen dat elftal te spelen), werken met interne scouts).  

  Beoordelingspunten jeugdspeler:

  Atletisch (snelheid, wendbaarheid, motoriek), Fysiek (duelkracht, loopvermogen), Persoonlijkheid (wedstrijdmentaliteit, uitstraling), Technisch (balbeheersing, handelingssnelheid, koppen, passen, scorend vermogen, individuele actie, duel, voorzet), Tactisch (combinatiegevoel, positiegevoel, aanspeelbaarheid, omschakeling verdediging, omschakeling aanval, overzicht), Eigenschappen (bescheiden, brutaal, creatief, karakterspeler, technisch, discipline, linksbenig, rechtsbenig).

    

  Taken scouts:

  Doel is om de doorstroming van niet-selectiespelers t.w. opleidingsteam naar selectieteams te bevorderen en de ontwikkeling van niet-selectiespelers te blijven volgen. Deze scouts hebben alleen een adviserende taak.

   

  • Starten met trainerscursussen. Ik zeg niet dat iedereen maar wat doet. Maar dit om jezelf te verbeteren. (pupillentrainer of juniorentrainer – akkoord bestuur);
  • Waardering vanuit het bestuur. Bestuursleden zijn veelal met andere dingen bezig (beleid, sponsoring e.d. wat heel belangrijk is voor onze vereniging). Het is dan ook moeilijk om elke zaterdag of op de training afwezig te zijn. Ik zal deze taak proberen op mij te nemen (waardering: starten consumptiebonnen – akkoord bestuur);
  • Ontbreken van de Rode draad (totaalplan) door jeugdafdeling (jeugdbeleidsplan is klaar, zo ontstaat er een eenduidige leerlijn en kan iedere jeugdspeler zich zowel individueel als op teamniveau ontwikkelen – wacht op goedkeuring bestuur);
  • Toevoeging oefenstof jeugdtrainingen.

  Technisch jeugdplan is klaar, hier heb ik geprobeerd om de technische als de tactische kant te beschrijven – voorbeeld trainingen worden op de site gezet, trainingen van NKS, trainingsstof van Ko Timmer, hij was voetbaldocent en voetbaltrainer. Heeft zowel voor NKS als KNVB gewerkt. Voorbeeld trainingen vanaf de leeftijd 05 t/m 19 jaar);

   Invloed van derden de “kop indrukken” (jeugdtrainers bepaald, niet mensen van buiten de jeugdafdeling).

  • Jeugdtrainers die jeugdspelers weigeren in hun elftal. Dit kan en mag niet voorkomen binnen onze jeugdafdeling. We werken hier met kinderen. Als iemand een trainerscursus wil gaan volgen en de KNVB komt hierachter mag je het wel vergeten. Dan is het ook de vraag of je wel geschikt bent om een jeugdelftal te trainen.

   Dit waren de punten waar ik de eerste maanden aan gaat werken.

    Toch nog even een kleine terugblik vorig seizoen.

   Op voetbalgebied doen we het goed in de jeugd. En ik denk dat, gezien deze groep jeugdtrainers, wij voetbalseizoen 20/21 ook goed zullen afsluiten.

   En wat ik vooral belangrijk vind is het volgende:

   Wordt wel eens vergeten dat we  allemaal vrijwilligers zijn en die wel onmisbaar zijn voor het goed functioneren van een vereniging als s.v. Walcheren. Jullie inzet wordt soms als vanzelfsprekend ervaren, maar dat is het natuurlijk niet. Zonder jullie kunnen wij onze vereniging en onze jeugdafdeling niet draaiende houden.

    Tegen jullie en alle anderen vrijwilligers wil ik, ook namens het bestuur, zeggen dat jullie fantastisch zijn, onmisbaar en zowel de hoeksteen als ook de ruggengraat van onze vereniging en hoop samen met de hele vereniging dat wij ook seizoen 20/21 op jullie kunnen rekenen.

   Voetbal is een geweldige uitlaatklep, maar dan wel op de goede manier. Ik hoop dat wij als jeugdafdeling het goede voorbeeld kunnen geven. Zonder respect geen voetbal!

    Tot slot wil ik iedereen een geweldig en sportief voetbalseizoen toewensen en hopen op een mooi verenigingsjaar met vele lichtpuntjes.

    Noes Patty

   Technisch jeugd coördinator

   s.v. Walcheren