• Walcheren JO 15-2: Strijd in De West

  In weer en vooral wind trekken we vandaag naar de westpunt van Walcheren, alwaar de Noormannen ons gaan ontvangen in Westkapelle. Deze tegenstander sloot de najaarscompetitie af als kampioen en ze hebben ook hun beide eerste wedstrijden in de voorjaarscompetitie gewonnen, dus daar wacht mogelijk een zware dobber.

  De start van onze jongens is prima. Iets meer balbezit voor Walcheren en meer platgetrapte grassprieten op de helft van de tegenstander. De B-junior met A-waardige kwaliteiten die vorige keer nog opvallend aanwezig was bij de westerlingen is nu niet meer van de partij, dus dat zorgt voor een natuurlijker balans. Maar dat evenwicht wordt al bij de eerste tegenaanval verbroken. Met dank aan een kluiterig veld lukt het onze defensie niet om de bal onder controle te krijgen, waardoor de eerste aanval van de Noormannen voor hun ook meteen de beste is. Deze buitenkans wordt dankbaar benut en omgezet in een 1-0 voor de thuisploeg.

  De Vlissingers zijn echter niet uit het veld geslagen en zetten hun schouders er meteen onder. En dat wind tegen niet per se nadelig hoeft te zijn, laat Jens al snel zien. Hij waagt met een hoge bal een doelpoging. Het schot is hard, maar hoog in de lucht krijgt de wind vat op het leer. En terwijl de keeper zich strekt om de bal te vangen of over het doel te tikken, valt de bal in slow motion tussen de deklat en de graaiende vingers van de doelman precies achter hem in de goal. En daarmee is het na een paar minuten al weer gelijk.

  De mouwen wordt opgestroopt en Walcheren laat weer eens zien dat er prima combinatievoetbal in de ploeg zit. En het helpt als je daarbij een stap extra zet. Zo ontstaan er kansen wanneer de ijverige Daan mooi opent op Mylo en Sep zijn collega Luka vrij speelt. Deze laatste actie eindigt met een schot naast het doel, maar de stemming is gezet. De inzet van onze jongens wordt getekend door aanvoerder Sem die al rond de middenlijn zijn verdedigende acties initieert.

  Walcheren houdt de boel mooi overeind en er ontstaan meer kansen. Zeker op de momenten dat Noud met grote passen voorwaarts trekt. Zo krijgt hij de bal bij de hardwerkende leenspeler en invalspits Duncan, maar helaas loopt die zich vast op de lange verdedigende aanvoerder van de Noormannen. Achterin hebben we baat bij het kort dekken van Rani en ook Daan zit er in de verdediging bovenop. Figuurlijk dan.

  De beste kansen ontstaan voor Walcheren via de snelle flanker Luka. Helaas is er geen follow up voorin en we voelen ook het gemis van onze vaste aanvallers Sem en Martijn die vandaag allebei ontbreken. De Noormannen maken slechts sporadisch gebruik van het windvoordeel, maar als ze dat doen dan wordt het meteen gevaarlijk. Zo moet Saajan zijn arm flink uitschuiven om in twee instanties een doelpoging te neutraliseren. Het is in elk geval mooi om te zien dat onze jongens de felheid laten zien, die nodig is om een Noorman in bedwang te houden.

  De tegenstander wordt wat ongeduldig door het uitblijven van een uitbreiding van hun score. In eerste instantie leidt dat tot meer schoten op doel, maar wederom staat Saajan paraat. Het ongeduld slaat echter om in frustratie. De Westkappelaars besluiten de strijdbijl op te graven en deze blijkt behoorlijk bot. Dat blijkt uit een aantal stevig ingezette tackles waar onze spelers blij mogen zijn dat ze tijdig opspringen. Maar de solerende Sep is waarschijnlijk ook erg gelukkig met zijn scheenbeschermers. Aan het einde van de eerste helft komt Walcheren nog even onder forse druk, maar twee opeenvolgende hoekschoppen worden door onze defensie goed verwerkt. Ties ruimt op, zoals zijn moeder hem dat thuis op zijn kamer ook graag zou willen zien doen. En de allerlaatste actie is voor onze jongens, die bijna de keeper weten te verschalken. Maar hij verdedigt zijn doel als een standvastige Viking. Dat wordt even bijkomen in de rust.

  Als we verder gaan, is dat voor Walcheren met de wind in de rug en dat levert al snel een veldoverwicht. De Noormannen hebben moeite om op reglementaire wijze onze aanvallen te stoppen. Zo worden de vezels in Duncan zijn shirt flink uit elkaar getrokken. Inmiddels is er nog een ingeleende speler actief aan het front. Anthony is dan wel klein van stuk, maar zeer wendbaar en hij heeft ook een aardig schot in de benen. Dat gaat alleen net naast het doel.

  De tegenstander probeert zich naar voren te vechten, maar wordt teruggezet door de continue luchtverplaatsing richting hun eigen doel. Toch krijgen de inwoners van Westkapelle wat kansen, met name omdat Walcheren slordiger wordt in de passing. Maar achterin is het wederom Daan die de boel schoon stofzuigt en staat er nog een derde stand-in, Youri, die zijn verdedigende taak zeer serieus neemt.

  Onze beste mogelijkheid op een eigenlijk inmiddels wel verdiende voorsprong ontstaat wanneer Anthony bij een uitbraak Mylo weet te vinden aan de rand van het strafschopgebied. Diens schot is hard en hoog, maar het lukt de doelman van de tegenstander nog net om de bal over de lat te tikken. Ook als Noud nog eens de verdedigende stellingen verlaat en ten strijd trekt ontstaan er kansen. Hij had met de wind in de rug best een schot mogen wagen, maar hij kiest voor een tikkie opzij en daarmee haalt hij zelf de angel uit een mooi opgezette aanval. Ook Mylo krijgt nog een keer een beste kans, maar dit keer eindigt zijn schot in de handschoenen van de oplettende keeper.

  En terwijl het Walchers publiek wacht op dat kleine beetje geluk dat Walcheren zo vaak ontbeert, vindt de gevaarlijkste actie alsnog in ons eigen doelgebied plaats. Eerst wordt een voorzet door een Noormanspits zelf opzij getikt in plaats van richting Saajan. Vervolgens belandt in de laatste seconden van de wedstrijd de bal vanuit een scrimmage toch nog in ons doel. Gelukkig zijn zowel de grens- als de scheidsrechter alert en wordt dit doelpunt vanwege quadrupel buitenspel terecht afgekeurd.

  Zo stappen onze jongens als morele winnaars van het veld met een punt in de achterzak. Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat er zelfs nog meer in had gezeten. Dat mag Walcheren dan volgende week weer laten zien. De fans kijken er nu al naar uit. 

  Waargenomen door Paul
  16 maart 2019