• Walcheren JO17-2 wedstrijdverslag zaterdag 19 oktober 2019

  To score or not to score

  Het mogen spelen op deze zaterdag betekent dat de groepsfase van het bekertoernooi is overleefd. Vandaag staat in de knock-out ronde de wedstrijd tegen Hontenisse uit Kloosterzande op het programma. Het is droog, er is weinig verstorende ruis van zich verplaatsende lucht en de sprieten staan er patent bij. De externe factoren mogen geen belemmering zijn. Eens zien wat de tegenstander op de mat kan leggen.

  Er ontstaat een slidingrijk duel. De Hontenissers compenseren hun snelheidsmissers met glijders als ruitenwissers. Op sommige momenten ben ik blij dat hun vooruitgestoken benen door onze jongens kunnen worden ontweken, want afgezaagd worden rond de enkels is een reëel perspectief.

  Walcheren start prima, hoewel niet erg overtuigend in de afwerking. Ricardo, die dit keer weer gewoon veldspeler is, plaatst een schot naast de paal, Duncan stuit last minute op de keeper, Diogo loopt zich vast op de laatste man en Jan komt een heel eind op de flank, maar zijn collega’s belonen deze rush niet met een doelpunt. Het zijn allemaal halve kansjes, waar de tegenstander niet erg van onder de indruk raakt.

  Het enige dat de Mannen van de Overkant hier tegenover stellen is een lange ram naar voren. Maar wacht eens, die blinde pass wordt toch goed opgepikt door hun snelle spits. Met een goede loopactie stormt hij op ons doel af. Daar neemt invalkeeper Jasper de honneurs waar. Maar het wordt al meteen vissen, wanneer de bal onder hem door in het doel wordt geschoten. Ik krijg een déjà vu. Dit lijkt wel op het patroon van vorige week. Een kansen missende thuisploeg en een uiterst efficiënt opererende opponent. De peren zijn gebakken: het staat al meteen 0-1.

  De supporters van de thuisclub maken zich nog geen zorgen, want met het opgebouwde overwicht mag je toch op redelijke termijn de aansluiter verwachten. Het antwoord wordt bijna heel snel al gegeven. Youri geeft een mooie voorzet, waar Diogo zijn hoofd tegenaan zet. Dit listige balletje lijkt op weg naar het net, maar met een katachtige reflex lepelt de doelman deze bal uit de kruising. Hij laat meteen zien, waar het team van de tegenstander het beperkt aantal tegendoelpunten tot nu toe aan te danken heeft.

  Het is een taaie wedstrijd. Hontenisse probeert het wel, maar komt niet verder dan een flauwe voorzet die een eenvoudige prooi is voor Jasper. Aan de andere kant zijn er weer Jongens in Geel die een poging wagen. Jairo snijdt door de defensie, maar de inmiddels ingebrachte Diogo II lukt het niet om af te ronden. Waar hebben we dit spelbeeld toch eerder gezien?

  Het is dat ik een riem aan heb, anders was mijn broek spontaan afgezakt en ik zie de klomp van Cor breken. De tegenstander legt pas zijn tweede snelle aanval op de mat en die wordt clean afgerond. Met een bekeken schuiver ligt pardoes de 0-2 in ons doel. Dat is nog eens kansen benutten!

  Onze jongens geven niet op en trekken wederom ten strijde. Jairo vindt dit keer in Tim een goed aanspeelpunt, maar dat had alleen een doelpunt kunnen worden wanneer hij schoenmaat 50 had gehad. Nu komt hij net iets tekort. De Walcherse pogingen stranden nu in solospel. Diogo pingelt zich klem.

  Achterin is er eigenlijk weinig reden tot ongerustheid. Noud pivoteert in de defensie met de bal aan de voet, terwijl hij als een Frenkie het met lucht gevulde leer met zijn lichaam afschermt. Sem is weer eens van grote opruimende waarde en Yoran loopt uitstekend de gaten dicht. Niets aan de hand zou je zeggen. Toch sluipt er wat onzekerheid in het spel van Walcheren door het uitblijven van echte eigen kansen. En zo zien we vlak voor rust nog een Comedy Capers moment, wanneer de bal voor het eigen doel langs wordt uitverdedigd en Jasper nog eens aan het werk wordt gezet.

  Helaas verder weinig noemenswaardige acties, zodat we met een vervelende achterstand de kleedkamer en de kantine gaan opzoeken. Ik zie nog steeds mogelijkheden voor een positief vervolg.

  We hervatten met Vlissings initiatief. Dani ontregelt de opbouw van de tegenstander al rond de middenlijn en laat zien dat het tijd is om de mouwen op te stropen. Servan zet intussen de turbo erop. Dat levert weer wat kleine mogelijkheden. Duncan komt tot een krullend schot dat net over het doel verdwijnt en Jairo en Tim combineren aardig weg, zonder dat dit overigens tot een doelkans leidt. Weer komen we een heel eind, maar na langdurig breiwerk wordt de beslissende steek niet uitgedeeld. Als een stel handballers wordt er rond het strafschopgebied gecombineerd, maar de blauwe muur kan niet worden doorbroken.

  De Kloosterzanders doen dat beter. Je raadt het al: één kans is genoeg om met een stift de bal over onze keeper te leggen en het ongelooflijke gebeurt. De bal ploft in het doel en nu staat er een wel erg moeilijk te overbruggen achterstand van 0-3 in mijn boekje.

  Ik zou de tegenstander tekort doen, door te zeggen dat ze verder helemaal niet in het aanvallende spel voorkomen. Met deze riante voorsprong op zak komen ze los en het lijkt op een erop-en-erover moment uit te draaien. Jasper mag opnieuw zijn keeperskunsten vertonen en dat doet hij keurig. Hij bokst de bal opzij, waarmee hij de nekslag voorkomt.

  Het spel gaat nu wat meer op en neer. Het is teleurstellend om de onmacht van onze eigen jongens te zien. Het tikken op het middenveld gaat prima, maar echte kansen worden er nauwelijks gecreëerd. Het dichtst in de buurt van een, inmiddels niet meer dan als een eretreffer geldend, doelpunt komt Yoran. Hij vergeet echter Pythagoras en rent in een rechte hoek om het 16-metergebied van Hontenisse heen. Dat kost teveel tijd en daarmee wordt de kans geboden om zijn voorzet weg te werken.

  Terwijl het eindsignaal dichterbij komt, wordt duidelijk dat het Walcheren niet gaat lukken om een vuist te maken. We mogen Sem nog bedanken voor het voorkomen van een beschamende vierde tegentreffer. En als aan het eind Duncan de allerbeste kans naast het doel schopt, weten we het zeker: hier eindigt het Walcherse bekeravontuur.

  Tja, als je er met 0-3 afgaat, kun je zeker niet zeggen dat je onverdiend hebt verloren. Maar ik denk dat een spoedcursus Kansen Verzilveren wel gaat helpen in de rest van de competitie, waar onze jongens zich nu weer volledig op mogen focussen. 

  Waargenomen door Paul
  19 oktober 2019