• Walcheren JO15-2: Vlissingse Lente

  Terwijl de krokussen hun blaadjes openen in de warmte van deze serieuze lentedag en de merels deze zaterdag welkom fluiten, stappen de jongens van Walcheren het veld op om in een naar voren gehaalde wedstrijd aan te treden tegen de leeftijdsgenoten uit Yerseke. Deze ploeg bivakkeert op dit moment nog wat plaatsen boven ons favoriete team, maar we hebben al gezien dat  dit voor de Vlissingers tot nu toe in deze competitie een driver is gebleken om goed te presteren.

  Zo uitbundig als het weer is, zo ingetogen verloopt de wedstrijd. Beide ploegen lijken in de zomeravondvoetbalstand gesprongen en de jongens hebben moeite om een overwicht te pakken. Het spel kabbelt voornamelijk voort rond het midden van het veld en echt spannend wordt het voorlopig niet.

  Er is een individuele actie voor nodig om het publiek op de banken te krijgen. Jan zet als eerste het mes in de Bevelandse boter. Dat snijdt er soepel doorheen. Helaas lukt het Martijn niet om de bal helemaal onder controle te krijgen. Die stuitert iets te ver van de punt van zijn schoen vandaan en zo moeten we nog even wachten op werkelijke spanning.

  Er volgen nog wat kansjes voor het Walcherse team, dat langzaam het initiatief begint te veroveren. Zo zwabbert Sep weer eens door de wijk die is toebedeeld aan de tegenstander, maar hij komt in een doodlopend steegje terecht. Bij een Walcherse uitbraak rent Martijn goed door en hoewel de doelman eerder bij de bal is, heeft hij genoeg moeite om die bijtijds weg te trappen. Dat lukt net voordat onze spits ook op die plek is, maar het schot wordt wel gedeeltelijk geblokt. Had Martijn een dikker achterwerk gehad, dan had hij met zijn kont kunnen scoren, maar hij leeft daarvoor blijkbaar toch te gezond.

  Yerseke moet het juist hebben van spelhervattingen. En een vrije trap op een gunstige plek is altijd een bron van potentieel gevaar. Gelukkig voor ons, zeilt de trap ruim naast het heiligdom dat door Saajan wordt bewaakt. Ook het volgende wapenfeit komt op het conto van de Bevelanders. Ze weten de bal vanaf de zijkant tot voor ons doel te brengen, waar alles en iedereen het voorwerp dat het doel in moet mist, zodat we ook deze kans kunnen afschrijven.

  Verder gebeurt er eigenlijk niet zo veel en het publiek wordt langzamerhand in slaap gesust. Dat kan toch ook de bedoeling van deze ochtend niet zijn, denkt Luka. En dus trekt hij zijn specialiteit tevoorschijn: de snelle rush langs de zijlijn. Dat zorgt in ieder geval voor een opleving, maar omdat onze spits de bal van zijn voet laat springen wordt het net nog steeds niet gevonden.

  Yerseke probeert nu ook tactisch het verschil te maken. Dat doen ze door de bal in de lucht over het middenveld te laten vliegen in een poging om hun aanvallers te vinden zonder gele interventie. Deze luchtaanvallen kunnen echter redelijk eenvoudig door onze kopsterke verdedigers Sem en Jurian onschadelijk worden gemaakt. Toch hebben we ook nog een keer de hulp nodig van Saajan die net op tijd zijn voet dwars zet en daarmee de weg naar het doel verspert. Al met al zijn we niet bovenmatig opgewonden geraakt van deze eerste akte, dus die sluiten we graag snel af. Hopelijk is er meer vertier in de tweede helft.

  Het andere vaatje om uit te tappen blijkt al snel gevonden. Walcheren klapt er meteen bovenop en na een paar seconden kunnen we al een hoekschop noteren. Die wordt goed getrapt, want de bal valt vlak voor het doel van Yerseke. Daar is Martijn alerter dan de keeper. Hij plaatst een schot in de verre hoek en zo staat het 1 minuut na de hervatting al 1-0 voor de thuisploeg.

  Walcheren zet nog wat meer druk op de ketel. Omdat de Roodhemden nog in wandeltempo opereren volgen er meer mogelijkheden voor onze jongens. Zoals zo vaak is het Sem de Spits die zorgt voor peper in het spel. De mannen uit het vissersdorp worden met hun rug tegen de muur gezet.

  De verdubbeling van de score ontspringt aan de kicksen van Noud. Als Iniesta in zijn beste dagen geeft hij een strakke pass dwars over het veld naar voren, waar Martijn de bal kan oppikken. Die aanvaardt deze geste in dank en zet koers richting de sluitpost van de tegenstander. Met een handig wippertje verschalkt hij de doelman en zo ligt de verdiende 2-0 in het net.

  Bij de Yersenaren steken er twee spelers boven het Oosterscheldeniveau uit: in de verdediging staat een solide nummer zes zijn mannetje en voorin staat een potige dame haar vrouwtje. Het is die laatste die onze verdediging nu een aantal keren aan het werk zet. Het lukt haar ook bij een uitbraak op Saajan af te stormen, maar ze kan beter rennen dan schieten, want het schot verdwijnt in de netten boven ons doel.

  Het weerwoord van de tegenstander op de opgelopen achterstand is een klein offensief. En dat is het moment van glorie voor onze Daan. Hij ontpopt zich tot een pingelverdediger die niet alleen deze aanvallen stuit, maar meteen omschakelt naar een constructieve opbouw. Dat doet hij met zoveel verve dat hij slechts door trekkende handen kan worden gestuit.

  Op het middenveld valt Mylo op. Hij is de regisseur die de lijnen uitzet en hij sticht gevaar met zijn voorzetten. En op het moment dat hij iets verder oprukt, krijgt hij ineens van alle kanten de nuttige tip om zelf te schieten. Die neemt hij ter harte en hij laat van afstand een kanonskogel vertrekken. De keeper kan dit afstandsschot slechts ternauwernood over de lat tikken.

  Ten opzichte van de wedstrijd van vorige week wordt er nu slimmer ruimte gemaakt. Jens realiseert zich dat goed door het veld breed te trekken. Dat levert zijn collega’s extra speelruimte. Ruimte die onder andere wordt ingenomen door de als altijd hard werkende Rani. Hij is een meester in het afschermen van de bal en zijn niet aflatende inzet werkt aanstekelijk. Helaas levert dat in deze fase van de wedstrijd nog geen resultaat, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

  Er worden vandaag ook wat testen uitgevoerd. Zo probeert de eerder genoemde stevige tante of de schedel van Saajan stevig op zijn ruggengraat staat. Dat blijkt gelukkig het geval, maar daar heeft onze doelman toch even tijd voor nodig om zich dat te realiseren. Een andere test is die om te zien of het Daan lukt om van 0 naar 6 meter per seconde te trekken over een kwart veld. Geslaagd. Jammer genoeg eindigt deze rush op een legitieme tackle op de bal door een rode verdediger.

  Ook Luka laat nog eens zien hoe hard hij kan rennen. Dat is sneller dan zijn directe tegenstander en die kan aan het eind van het traject niets anders verzinnen dan het inzetten van een sliding. Hij raakt volgens mij weinig bal en veel man. Dat lijkt verdacht veel op een onwettige stoppage, maar de scheids denkt daar anders over. Bij gebrek aan een VAR moeten we dit maar accepteren.

  We zijn ondanks de 2-0 voorsprong en de kansen die worden gecreëerd nog steeds niet veilig. Dat is ook het idee van de nummer 6 van Yerseke die nu de verdedigende stellingen verlaat en zelf het heft in handen probeert te nemen. Een goede poging, maar een eenmansleger kan het niet alleen. Daar staat Jurian weer op zijn post om de bal zonder pardon weg te rammen. En Saajan is niet te beroerd om zijn botten te riskeren wanneer hij zich voor deze aanstormende reus werpt.

  Het lukt Walcheren niet om door te drukken en er zijn nog wat hachelijke momenten. Weer is het de dame in het veld die gevaar sticht voor ons doel. Onze keeper sluit bijtijds zijn benen en voorkomt daarmee de gepoorte aansluitingstreffer. Om er helemaal zeker van te zijn dat zij niet nog eens in deze positie komt, trekt Noud haar bij de middenlijn al naar de grond. Met een snelle kochi-waza is ze uitgeschakeld. Da’s toch meer iets voor op de judomat vindt de scheidsrechter terecht. Het levert nog eenmaal een aanval op richting ons doelgebied, waar ditmaal Ties met goed voetenwerk de offensieve daden ontregelt.

  Omdat Walcheren verder niet meer tot grootse aanvallende daden komt en omdat Yerseke het richtingsgevoel mist om onze doelman te verontrusten, sudderen we door naar het eindsignaal. Het is weer gelukt: er kunnen drie verdiende punten aan het totaal worden toegevoegd. De jongens van Walcheren JO15-2 gaan haasje-over op de ranglijst en nestelen zich in de middenmoot, waar ze gezien het spel vandaag eerder thuis horen dan in de onderste regionen waar ze zich nu aan ontworsteld hebben. Mooi werk. Volgende week wacht de nummer twee van de ranglijst. Als de voortekenen niet bedriegen, moet er wat moois in het vat zitten. 

  Waargenomen door Paul
  30 maart 2019