• Walcheren JO15-2: Een Patrijzenpasteitje

  De zaterdag die beloofd werd mooi weer te geven, start uiterst bewolkt. En onder dit dek van dichte hoog hangende mist spoeden wij ons naar de velden van De Patrijzen in Des Heerenhoek. Een banaan is geen augurk, maar het doet me goed dat Luka voorafgaand aan deze match alvast aan de biodoping gaat. Het zal me benieuwen: Walcheren is de nummer 7 van de ranglijst en De Patrijzen staan op nummer 2. Als we de historische data extrapoleren dan moet dit potje punten gaan opleveren. Waar onze jongens het onderspit delven tegen “de kleintjes onderin”, presteren zij tot nu toe juist sterk tegen hoger geplaatste teams.

  We zijn zoals altijd ruim op tijd en de supporters hebben tijd om in de kantine wat zwart goud tot zich te nemen. De een gebruikt het om wakker te worden, de ander omdat het gewoon lekker is en sommigen proberen er een kater mee te vermoorden. We kunnen best veel hebben en je mag ons lottoballenmuziek in de oren proppen en zelfs dan blijven we zitten, maar de versie van Het Kleine Café is zodanig muzikaal mishandeld dat we op de tonen van deze beat alvast naar buiten lopen om naar het inspelen te gaan kijken.

  Als de wedstrijd van start wordt gefloten zien we dat Walcheren er zin in heeft. De eerste acties vinden plaats op de helft van de tegenstander met dank aan Jan de Aanjager, maar het is al snel duidelijk dat de thuisclub een goed combinerende C1 heeft samengesteld. Ze nemen de macht over en zetten de uitspelers naar achteren. De kracht van team Walcheren is gelukkig weer te zien: de snelle uitbraak. Dat kun je met een gerust hart aan Sem de Drammer overlaten. Uit een door Ties zuiver aangespeelde bal, walst hij naar voren en weet hij vanuit de richting van de cornervlag een voorzet uit zijn tenen te persen. Voor het doel staat goaltjesdief Martijn al klaar en hoewel hij de bal niet vol raakt, krult deze wel perfect langs de graaiende handen van de doelman voor de verrassend snelle 0-1.

  Dat laat de thuisploeg niet op zich zitten. Ze schakelen een paar tanden bij en voeren de druk verder op. Tegen een voetballende ploeg zijn er natuurlijk ook kansjes voor onze jongens. Zo weet Jens een aantal maal al klutsend de bal te veroveren, maar onze aanvallen worden een paar keer achter elkaar op twijfelachtige gronden teruggevlagd door de grensrechter. En als we erdoor komen, raad dan maar eens wie de beuk erin gooit. Sem is natuurlijk weer de blikopener die de Bevelandse verdediging open draait. Dit keer zeggen de voeten van Martijn tik in plaats van poef. Het rollertje dat volgt is een eenvoudige prooi voor de doelwacht.

  De beste kans voor De Patrijzen volgt op een toneelstuk waar Shakespeare zijn vingers bij af zou likken. Een van hun aanvallers loopt tegen de arm van Jurian aan en laat zich in de beste Real Madrid Marcelo-stijl naar de grond vallen alsof er een elleboog op zijn jukbeen wordt geplant. De scheids laat zich verleiden tot het toekennen van een vrije trap. De snelheid waarmee de stervende zwaan weer overeind springt, verraadt de werkelijkheid van deze actie. De gegeven trap is prachtig en zeilt voor het doel. De lange spits krijgt zijn hoofd tegen de bal en tot ons geluk tjoept de bal net over de lat.

  Dat is nog niet alles, want bij een volgende actie hebben we het geluk dat de doelpaal met ons meewerkt om de bal buiten het net te houden. In de volgende minuten worden bij de Vlissingers de duimschroeven flink aangedraaid. We hebben nu alle legaal inzetbare ledematen nodig om het onheil af te wenden. Veel dank zend ik aan de voeten van Ties en ook de lange stelten van Jurian wil ik graag bedanken. Walcheren komt er nu even niet meer uit en aanvallend ook niet meer aan te pas. Gelukkig heeft Saajan een geweldige dag, want terwijl een paar Patrijzenmoeders de ingekopte hoekschop al vieren als een doelpunt, lukt het onze sluitpost om in een ultieme reflex de bal over de deklat te duwen.

  De gelijkmaker hangt in de lucht, maar we hebben nog meer spelers die verdedigend hun steentje bijdragen. Zo weet Noud op de doellijn een harde inzet te keren, onze aanvoerder Sem met een geweldige sliding een voorzet tot corner te verwerken en hebben we ook nog Daan zijn kruin nodig om de bal uit onze defensie weg te sturen. Meneer Blaise Pascal voorspelde het al: heel veel kracht op een klein oppervlak leidt tot een druk waar een snelkookpan nog jaloers op zou worden. Wonderlijk genoeg houden onze jongens stand en dat is vooral te danken aan een formidabele inzet. De Patrijzen sluiten af met een schot dat hoog over in de naastgelegen wei belandt en dan is het tijd om het drukventiel open te zetten en even verplicht te gaan rusten.

  Dat we niet helemaal ongeschonden uit de strijd zijn gekomen blijkt wel uit de pijn en pijntjes die de vertrokken gezichten soms laten zien. Maar je laten wisselen is niet nodig: iedereen wil meehelpen om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Walcheren lijkt nu ook minder onder de indruk van de inzet van de tegenstander en zo komen er weer wat mogelijkheden voor het gele team.

  De basis is wederom de snelle omschakeling. Dit keer is het Martijn die aan een paar verdedigers ontsnapt en op de goed meevoetballende keeper afstormt. Er is echter nog één mee rennende verdediger die niet anders kan dan aan de noodrem trekken. Onze spits gaat naar de grond en aangezien zijn voetbalschoen is losgekomen van zijn voet, moet de verdediger daar een onreglementaire rol in hebben gespeeld. Maar de pingel die dat op zou moeten leveren komt er niet, omdat de scheids een eigen blik op deze situatie heeft en de protesten weg wuift.

  De meteen daarop volgende aanval van de ’s-Heerenhoekers lijkt dan eindelijk de gelijkmaker op te leveren. Terwijl er bij Walcheren nog wat gemopperd wordt over het onbestraft blijven van de hakkentrap op Martijn, wordt er aan onze kant alweer een voorzet voor het doel geslingerd. Saajan zij geprezen. Met wederom een geweldig snelle reactie weet hij de bal nogmaals uit zijn hok te houden. Een tegendoelpunt op dit moment zou ook wel erg zuur zijn geweest en gelukkig reageert het universum rechtvaardig.

  Inmiddels is de wedstrijd veel beter in balans. Walcheren combineert lekker weg, hoewel dat niet altijd even rustig gaat. De Patrijzen hebben echter ditzelfde probleem, dus daarmee golft het spel nu op en neer. De Vlissingers krijgen nog een keer een goede mogelijkheid aangeboden, wanneer onze spits door twee Patijzen wordt gemangeld en in de sandwich wordt genomen. Het levert een vrije trap die Jurian de mogelijkheid geeft om te laten zien wat hij in huis heeft. En dat is niet mis. Althans, het schot is wel mis, maar de poging had een beter lot verdiend, dan een bal die rakelings over het doel scheert.

  Er komt nu zelfs een korte periode dat Walcheren het stuur overneemt. Bij een corner zoeft een Walchers hoofd net onder de bal door en bij de tweede paal lukt het Sep net niet om de bal binnen te tikken. Noud heeft ook weer zijn opstoommoment en hij komt een heel eind. Zijn afsluitende pass wordt helaas door Martijn verkeerd begrepen, waardoor de thuisploeg zich onder deze aanval uit kan spelen. Bij een volgende vrije trap voor onze jongens wordt dit keer Luka achter de bal gezet. Maar ook zijn inzet treft geen doel. Er volgen nog twee kansrijke momenten wanneer er door de Patrijzen twee maal onhandig wordt teruggespeeld op de doelman. De eerste keer verdwijnt de Vlissingse inzet over het doel en het tweede cadeau gaat via de keeper op de paal. Walcheren vergeet zichzelf te belonen.

  De laatste akte is weer voor de Patrijzen. Omdat het spel niet loopt zoals ze hopen ontstaat er irritatie in het team en dat pakt niet onvoordelig voor Wacheren uit. Maar kansen komen er alsnog: een vrije trap die naast het doel het veld uit gaat en een vrije trap die over Saajan heen vliegt. Er is veel tegendruk nodig om de boel af te stoppen. Rani doet dat dan ook. Het is alleen dat zijn handelingen beter bij een partijtje handbal passen. Of bij stijldansen. Hoe dan ook: het is niet toegestaan om een tegenstander bij diens middel te grijpen. Dan gebruik je beter de Mylo-methode: met snel voetenwerk de ballen afvoeren.

  Een ’s-Heerenhoekse Blitzkrieg leidt in de laatste 10 minuten tot hachelijke momenten voor ons doel. Hier en daar wordt daarbij de botte bijl opgepakt en zo krijgt Jurian een trap op zijn achillespees. Zijn oog-om-oog-tand-om-tand-antwoord is echter ook niet fraai. Onze steunpilaar in de verdediging ontsnapt maar net aan een veldverwijdering.

  De laatste 4 minuten breken aan en De Patrijzen zetten nog één keer aan. Met de ruimte die daarbij ontstaat, denkt Rani opportunistisch met een lob de genadeslag toe te kunnen brengen. De ver voor zijn doel spelende keeper wordt hierdoor verrast, maar helaas mist Rani zijn schot net de juiste richting.

  Het slotakkoord komt van een in oranje-wit gestoken aanvaller. Met een ietwat gelukkig meegeklutste bal komt hij oog in oog te staan met onze doelwachter. Saajan ontpopt zich tot held van de dag door met een katachtige save de bal uit zijn doel te weren. De rebound komt nog op het dak van zijn tempel terecht, wat vanwege een vertekend perspectief een Walcherse supporter een geschrokken “ooooooj” ontlokt. No worries mate, dit was ook het laatste wapenfeit van de wedstrijd en daarmee is de overwinning over de streep getrokken. Het Patrijzenpasteitje is met smaak verorberd.

  Met een knap uit het vuur gesleepte overwinning bevestigt Walcheren zo zijn reputatie van reuzendoder. Omdat in deze competitie de verschillen tussen de teams niet groot blijken en de directe concurrenten punten verspelen, stijgt ons voorkeursteam hiermee naar de subtop. Voor het vervolg moeten we even wachten, want we sluipen zo de onvrijwillige lentestop in en moeten nu een kleine maand wachten op de hervatting van de competitie. Dat geeft de gebutste spelers dan ook weer tijd om op adem te komen. Op 4 mei gaan we verder tegen directe concurrent voor een plek aan de bovenkant van de ranglijst Krabbendijke. Ze staan nu nog onder ons… 

  Waargenomen door Paul
  6 april 2019