• Wedstrijdverslag Walcheren JO17-2 zaterdag 26 september 2020

  Afmaker gezocht

  Inmiddels zijn we al een eind op weg in het seizoen 20/21 en het wordt tijd om weer wat van de belevenissen van Walcheren JO17-2 vast te leggen. Over de reeds afgeronde bekerwedstrijden kunnen we kort zijn: veel inzet tegen in hogere klassen spelende tegenstanders bleek niet voldoende. Met een triple nul kunnen we het bekeravontuur achter ons laten en alle energie richten op de competitie in de eigen klasse. Vorige week bleek al dat daar meer juichpotentie in zit, getuige de 7-0 overwinning op Graauw, een van de zeven tegenstanders die hun thuis aan De Overkant vinden.

  Vandaag dan het vervolg tegen weer een Zeeuws-Vlaamse opponent, de zwart-witte trots van Breskens. Hemelsbreed liggen onze voetbalvelden zo’n 7 kilometer uit elkaar, maar met de auto afgelegd is die afstand het 9-voudige. Dan maar hopen dat die jongens niet voor nop komen, want Pluvius heeft afgelopen nacht de kraan vol open gezet. Maar zie, zo rond het moment van aftrappen begint het op te klaren. En aangezien we op het kunstgras spelen is er ook geen kans op beschadiging van de ondergrond bij een forse sliding. Ofwel: alle seinen staan op groen en we kunnen van acquit.

  De aanvallende intenties van Walcheren zijn vanaf de start duidelijk. In de eerste minuut mag de keeper van Breskens zich al strekken en het lukt hem ternauwernood om met zijn voet de inschoten bal te keren. Onze jongens zetten de druk er meteen flink op. Luca verdedigt al op de middenlijn en de hoofden van de supporters staan continu naar links.

  Er volgen vele kansen. Zo splijt Noud van achteruit de defensie van de tegenstander en vindt hij in Diogo een goede voorzetter. Tom krijgt de bal en mikt op het doel, maar nu is het de handschoen van de doelwachter die de openingstreffer voorkomt. Het is jammer dat de kansen niet worden opgevolgd. Zo verovert Mylo slinks de bal en weet hij een voorzet uit zijn tenen te persen, maar de bal schiet voor het doel van Breskens langs zonder dat iemand hem erin schiet. Duncan probeert het van afstand en hoewel het schot een verraderlijke stuit heeft, lukt het de goalie toch om ten koste van een hoekschop de bal te keren.

  De tegenstander komt er nauwelijks aan te pas en dus blijven onze ogen gericht op de helft waar we verwachten dat de thuisclub het net gaat vinden. Op onze linkerflank weet het duo Luca-Mylo de weg naar voren razendsnel te vinden. En aan de andere kant van het veld zorgen de opstomende Jairo en de doorpakkende Tom voor gevaar. Maar het is druk in de 16 van Breskens en in het midden is het daarom weer Duncan die de mêlee van spelers probeert te doorboren met een schot. Ook nu weer nul op rekest. De tegenstander kan er maar één uitbraak tegenover stellen. Maar het uit nood geboren afstandsschot leidt tot een eenvoudige vangbal voor Saajan.

  Het lijkt wel alsof ik herhalingen zit te kijken. Want ik zie weer een Luca ren-actie en een Mylo voordraaier. En dit keer raakt Diogo ook weer de voet van de Bressiaander sluitpost. En de Noud-Duncan combinatie eindigt met een keeper die sierlijk de bal uit zijn heiligdom zweefduikt. Waar is een Jurrie Koolhof als je hem nodig hebt? Walcheren mist voorin een koele goaltjesdief die de vele kansen erin prikt en dat lijkt ze te gaan opbreken.

  Het is Tim die uiteindelijk de ban breekt. Hij verovert de bal en levert die in bij Mylo. Die gooit de zoveelste voorzet voor het doel en nu is het wel raak. Van dichtbij is het een eenvoudige intikker voor Diogo en de verlossende 1-0 kan worden opgetekend.

  Dat smaakt naar meer en de arme overkanters worden verder met hun rug tegen de muur geduwd. Tom komt  tot een schot dat maar rakelings over de deklat zeilt en ook enkele andere pogingen eindigen op de keeper. Wederom mogen we Tim bedanken voor de doorbraak. Hij zoekt slim de diepte op en lanceert Tom. Die slingert de perfecte voorzet voor het doel en daar staat weer Diogo klaar om af te maken voor de 2-0. Het weerspiegelt nog steeds maar matig de werkelijke krachtsverhoudingen.

  Met een bal op de paal komt Breskens nog goed weg. Voorzichtig kruipen ze nu wat meer uit hun schulp. Het lukt zowaar om een mogelijkheid te creëren, maar achterin staat een goed getimede sliding van Noud de aansluiting in de weg.  Er is toch al weinig te vrezen achterin, want captain Sem heerst in de Walcherse defensie. En met de rust waarmee hij de zaken achterin regelt zou een ADHD-er nog in slaap vallen. No worries dus.

  De spelers van Breskens raken wat gefrustreerd door hun onderliggende positie en een enkeling besluit dan maar wat  fysieker te worden. Met een beetje mannelijk voetbal is natuurlijk op zich niks mis, maar de grens ligt wel bij de heupworp die Youri op het kunstgras doet belanden. De vrije trap biedt een fraaie opportuniteit, maar de inmiddels ingebrachte Finn levert een schot dat net te zacht is om de keeper van de tegenstander echt te verontrusten. We zien nog wat meer Walcherse pogingen op uitbreiding van de score, maar de indraaiende corner van Jairo en de kopbal van Tom leiden niet tot een verruiming van de voorsprong. Tijd voor een onderbreking. We zullen zien of het vizier in het tweede bedrijf scherper kan worden gesteld.

  Zoals verwacht gaan we door waar we gebleven waren. Met een Walchers overwicht dus. Maar in eerste instantie ook weer met veel kansen en slechts weinig gevaar. Goed doorzetten van Mylo levert balbezit op en tussen twee zwart-witte verdedigers door pompt hij de bal naar Diogo. Die ontpopt zich inmiddels tot de zo gewenste afmaker, want hij rondt netjes af en legt de 3-0 in het net.

  Wanneer je dit verslag zo leest, zou je bijna denken dat er maar één ploeg aan het voetballen is. Maar heel soms komt Breskens er toch aan te pas. Helaas voor hun mist de ingeschoten bal voldoende snelheid en dus blijven ze droog staan. Die droogte geldt inmiddels ook boven het veld, want de buien zijn gestopt en er breekt zelfs een zonnetje door.

  Vervolgens is het toch weer Geel dat de klok slaat: Walcheren beukt verder op de poort van VV Breskens. Er zijn genoeg mogelijkheden om uit een van de vele hoekschoppen te scoren. De lengte van Noud wordt gewaardeerd en hij komt dan ook geregeld mee naar voren om gevaar te stichten. De kopbal die hij uiteindelijk toch een keer kan maken eindigt jammer genoeg in de handen van keeper.

  Achterin is inmiddels Yanick het nieuwe slot op de deur. En dat is ook wel nodig, want de tegenstander komt er nu een paar keer achter elkaar goed doorheen. Twee schoten op het doel: eentje gaat over en eentje is een prooi voor Saajan. En we zien een doorbraak die Noud met een sliding op de bal neutraliseert. Er is zelfs een torpedo nodig om de kleine Zeeuws-Vlaamse spits te stoppen. Hoewel hij onderuit wordt gegleden is de interpretatie van de scheids dat daarbij eerst de bal werd geraakt. En uit de sportieve handshake die Jairo aan zijn tegenstander geeft en die zonder morren wordt geaccepteerd, leid ik af dat dit een juiste zienswijze betreft.

  Bijna nog komt de enige dame op het veld, Kim die aan onze zijde speelt, tot een doelpoging. Mylo weet haar sluw te bereiken en ze mag alleen op de doelwachter af. Helaas wordt ze ingehaald door een verdediger, die al glijdend de bal van haar voeten wegkaapt. En het volgende samenspel zou zo in een wedstrijdverslag van de Zuid-Koreaanse K-League kunnen passen: Tim Tom Kim komt helaas niet tot scoren.

  De mooiste actie van de wedstrijd komt wat mij betreft op naam van Tim. Een prachtige inzet zou zo onder de lat het net hebben geraakt, ware het niet dat de sluitpost van Breskens met een uiterste krachtsinspanning en een geweldige zweefduik de bal over zijn doel tikt.

  Wanneer we al aan het aftellen zijn richting het einde komt er toch nog wat venijn in de staart van deze ongelijkwaardige match. Na een  wat ongelukkige handsbal binnen het eigen strafschopgebied, moet de scheids de bal wel voor Walcheren op de stip leggen. En omdat Saajan toch niet zijn drukste middag ooit beleefde, krijgt hij de mogelijkheid om op het scoreformulier te eindigen. Hij neemt de penalty hard door het midden en laat daarmee de duikende doelman kansloos: 4-0 voor de thuisploeg.

  Het slotaccent is er een in mineur. Eén van de spelers van Breskens kan de teleurstelling over het wedstrijdverloop maar moeilijk verteren en maakt een schoppende beweging naar een Walchernaar. Niet voor het eerst begrijp ik en ook hier is de scheidsrechter helder: geen intentie om de bal te spelen en dus een gedwongen vertrek na het tonen van een rode prent.

  Kort daarna wordt de wedstrijd definitief afgefloten en kunnen we de tweede overwinning van Walcheren, die vandaag eigenlijk geen moment in gevaar kwam, bijschrijven. Met zes punten en een doelsaldo van plus elf mag de B2 van Walcheren zich in elk geval een week lang de koploper noemen. Mijn tip lijkt na zo’n ruime zege wat overdreven, maar misschien nog maar eens trainen op het afmaken van de gecreëerde kansen. Volgende week maken wij weer de oversteek naar de andere kant van de Westerschelde. De supporters met een geel hart kijken er nu al naar uit! 

  Waargenomen door Paul
  26 september 2020