• Wedstrijdverslag Walcheren JO 17-2 zaterdag 7 september 2019

  Afdrogen in de regen

  Voor iedereen met een voetbalhart voor wie de zomer te lang duurde is er goed nieuws. De bal gaat weer officiële omwentelingen maken. Het seizoen 19/20 start vandaag met de bekercompetitie. Binnen Walcheren JO17-2 waait een frisse Vento Português. Met de intensieve trainingen die al achter ons liggen, is de basis gelegd om van de gemêleerde selectie een geoliede kampioensploeg te maken. De voortekenen zijn gunstig, want de oefenwedstrijd van vorige week tegen de leeftijdsgenoten van RCS werd afgesloten met een krachtige 7-4 zege. Vandaag is het dus voor het echie en daarvoor reizen we af naar Beveland, waar het Heinkenszandse Luctor onze gastheer is. Voor de oplettende lezer: dat is inderdaad anders dan het oorspronkelijke programma vermeldde, want dat beloofde een Vlissingse thuiswedstrijd. Echter, de conditie van de grassprieten op de Walcherse velden laat door de langdurige droogte te wensen over en er is een speelverbod voor een deel van de matten. Bij Luctor liggen de velden er florissanter bij en dus spelen we vanochtend een uitwedstrijd. De weergoden hebben een cynisch gevoel voor humor, want we rijden in de zeikende regen naar de tegenstander. Daar is er ruim de tijd om in te spelen, want de ref laat even op zich wachten. De Walcherse supporters ondergaan de wachttijd gelaten met een goede bak zwart goud. Prima voorzieningen hier bij Luctor trouwens. Ze verkopen hier zelfs een bak van 20 bitterballen voor een vijfje. Dat zijn toch bijna pre-euro prijzen. Maar ik dwaal af. Tijd om te starten met het wedstrijdverslag.

  Het weerbeeld kantelt en we mogen de wedstrijd gaan bekijken van onder een vriendelijk zonnetje. Het is al snel duidelijk dat Walcheren er zin in heeft. Onze jongens creëren vanaf de start een overwicht en het grootste deel van het spel speelt zich af ver weg van het doel van Saajan. De eerste echte kans is voor Duncan, maar zijn schot klutst tegen een verdediger en vervolgens op de doelwacht van de opponent. Het blijft Walcheren dat de klok slaat. Jairo splijt de defensie en geeft Nick een uitstekende kans om uit te halen. Helaas mist de bal de juiste richting, dus we houden het nog op de brilstand.

  De druk op de achtergevel van Luctor wordt stevig opgevoerd. We zien zelfs gele verdedigers voorin opduiken. Helaas lukt het Noud niet om zijn rode kuif op het juiste moment tegen de bal te zetten. Vervolgens is het weer Jairo die over de flank oprukt en dit keer loopt de bal via Tim naar Ricardo. Zijn schot is hard en zeilt maar net over de deklat. We moeten ons gejuich nog even inhouden. Het overwicht is overduidelijk, maar onze jongens laten zich verleiden om elke keer in de groene trechter te lopen. In het midden is het zo druk, dat er eerst een woud van benen moet worden doorgespit voordat er werkelijk gevaar kan worden gesticht.

  Als Sep van de bank mag opstaan, komt er meteen extra schwung in het spel. Hij speelt de bal in zelf gecreëerde ruimte, waardoor Tim nog een kans krijgt om uit te halen. Jammer voor ons, maar de keeper zet letterlijk de voet dwars. Tenslotte duikt Nick ook nog een keer voor het doel van de tegenstander op, maar zijn kopbal is eerder een lobje en zo wordt de bal op het juiste moment uit de lucht geplukt door de goalie. We zien veel groen geploeter en geluctor, maar de thuisploeg houdt, hoewel soms met kunst- en vliegwerk, stand.

  Omdat Walcheren verzuimt de score open te breken, kruipt Luctor uit zijn schulp. En dat levert zowaar een paar kansen op. Als je zelf niet scoort, kun je zo maar het lid op de neus krijgen. Het is wat opportunistisch, maar als het combinerend niet lukt kun je ook met een harde trap over de Walcherse defensie proberen je spits in stelling te brengen. Zo duikt er ineens een Heinkenszander op voor ons doel. Die heeft iets moois in gedachten, maar zijn schot met de buitenkant van de voet scheert voor ons doel langs. De eerste waarschuwing is gegeven. De tweede krijgen we er meteen achteraan. Met een slimme ren-actie start een Luctorspeler net voordat een vrije trap naar voren wordt geslingerd. Zo kan hij vrij op ons doel afrennen, maar hij schrikt zo van deze kans dat hij prompt naast schiet.

  Wie gaat het Walchers overwicht nu eens omzetten in de verdiende openingstreffer? Sep breekt de ban. Vanaf de rand van de 16 krult hij de bal in de verre hoek buiten bereik van de graaiende handen van de doelwachter in het net. Na ruim een half uur spelen kan aldus de 0-1 worden genoteerd. Een makkelijke kans om de score te verdubbelen is ons niet gegeven. Hoewel de bal met de hand wordt meegenomen in het strafschopgebied door een tegenstander, bedekt de scheidsrechter deze overtreding van de spelregels met de mantel der liefde. Dus onze jongens zullen verder moeten knokken om een meer comfortabel marge op te bouwen. Voor de rust zien we nog een lobschot van Tim, maar achterin moeten we ook alert blijven. Youri zet rechtsachter een stevig slot op de deur en Sem weet met een ijzersterke rush een aanval van Luctor te neutraliseren. Zo gaan we met slechts een kleine voorsprong de rust in en ligt ondanks het Vlissingse overwicht en ruime meerderheid van balbezit alles nog open.

  In de pauze wint mijn nieuwsgierigheid het van de algemeen gewaardeerde smaak. Koffie met bitterballen: het zal niet op het menu van La Trinité verschijnen, maar de combinatie is best te doen. En je warmt er lekker van op.

  Bij de hervatting blijkt dat Luctor nog niet van plan is de handdoek te werpen. Zij produceren het eerste schot. Saajan staat gelukkig paraat en kan deze eerste aanval koelbloedig de nek om draaien. Inmiddels breekt de zon door en dat is ook het sein voor Team Geel om de turbo er weer op te zetten.

  Achtereenvolgens noteren we een voorzet van Nick waar Dani maar rakelings onderdoor schiet, een afstandsschot van Sep dat met één vuist wordt gekeerd, een poeier van Nick waar twee vuisten nodig zijn om het leer te stoppen en tenslotte slingert Ricardo zich door het vijandelijke strafschopgebied, maar eindigt zijn actie met een schop op een ploeggenoot in plaats van tegen de bal. Hoe is het achterin bij Walcheren? Sem loopt wederom de gaten dicht en Martin helpt een voetje bij de opbouw van de nieuwe aanvallen. Yoran is de rust zelve en blijkt achterin een nauwelijks te passeren laatste man. No worries dus. Dan is het weer aan onze jongens. Wesley is de schakel tussen de achterhoede en de aanvallers en hij chipt de ballen slim naar de zijkant, waar nu wel degelijk ruimtes ontstaan. Diogo is de gangmaker op de flanken. Zijn voorzet valt tussen Duncan en Jairo in, maar die heren zijn te beleefd en ze komen er niet uit wie er nu mag schieten, zodat de verdediging van Heinkenszand voortijdig kan opruimen.

  De beste kans op een verdubbeling van de score is voor Duncan. Hoe hij het doet is bijna niet te volgen, maar de scherpe voorzet van Diogo gaat van heel dichtbij toch over het te raken doel. Even later mag Diogo zelf vrij inschieten, maar ook zijn inzet mist de juiste richting. Het lukt maar niet om een rustgevende marge op te bouwen. Bij zo veel pech huilen de wolken mee: de kraan wordt vol open gezet en nu komt de regen ineens met bakken uit de hemel. Deze onvrijwillige afkoeling werkt verhelderend voor ons favoriete team. Sep slaat op hol en wanneer hij Diogo voor de doelmond bereikt, maakt deze het nu wel keurig af en kegelt hij de 0-2 tegen de touwen.

  De koppies van de thuisploeg gaan omlaag en dat is het moment om toe te slaan. We krijgen daarbij hulp van een grote verdediger van Luctor die bij een voorzet onze Nick die in wil koppen bijna onder de grond duwt. De enige correcte sanctie is een strafschop. Nick laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en hij pegelt zelf met een door het midden getrapte schuiver de 0-3 in het net.

  De weerstand van onze tegenstander is nu zo goed als gebroken. De treurende keeper relativeert al naar zijn ploeggenoten dat dit slechts een bekerwedstrijd betreft. Maar ook die moet je proberen te winnen vinden wij. Noud komt bij een paar hoekschoppen die nu volgen als bliksemafleider mee naar voren. Hoewel dat met dit weertype niet letterlijk moet worden genomen. Hij trekt wat verdedigers aan en maakt zo ruimte voor zijn collega’s, maar die lukt het nog niet om de score uit te breiden. Daarvoor is een individuele actie nodig. Duncan gaat er nog eens vol voor wanneer een bal over de laatste linie van Luctor wordt gedropt. In vliegende vaart stormt hij op de keeper af en heel koel maakt hij het karwei af voor de bijna onoverbrugbare 0-4.

  En nog is de honger van Walcheren niet gestild. We krijgen nog een variatie op het thema “schiet er eens uit” voorgeschoteld, maar jammer genoeg zijn de Vlissingse aanvallers niet op hun scherpst. Behalve Tim dan, want die benut zijn kans wel degelijk en prikt zo de afsluitende 0-5 achter de doelman. Het thuispubliek probeert de eretreffer te promoten, maar het “gooit er nou es een in” vindt geen opvolging.  Terwijl de bui wat afschaalt in intensiteit, fluit de scheidsrechter de wedstrijd naar zijn einde.

  We zien dus een fraaie start van de bekercompetitie met een royale overwinning op een welwillende tegenstander die voetballend de mindere was. De wijze les is om meer snelheid in het spel te houden en ruimtes te creëren om het voetballend vermogen dat in overvloed in ons team aanwezig is tot zijn recht te laten komen. Maar niks te klagen, want de eerste drie punten mogen worden genoteerd. Met een midweekse partij tegen Zeelandia in het verschiet krijgt het bekertoernooi voor onze mannen al snel een vervolg. Eens zien of ze door kunnen stoten naar de top en een mogelijk vervolg in de knock-out fase. De wedstrijd van vandaag is zeer hoopgevend. 

  Waargenomen door Paul
  zaterdag 7 september 2019