• Walcheren JO15-2: Strijden tegen de kampioen

  Na regen komt zonneschijn. Terwijl de ochtend start met zeikende regen, klaart het zodanig snel op dat we de laatste wedstrijd van deze competitie onder een prettig zonnetje kunnen volgen. De tegenstander is eigenlijk al klaar, want ze zijn een tijdje geleden reeds gekroond tot kampioen. Onze jongens gaan proberen de ongeslagen status van de C1 van Jong Ambon aan te tasten.

  De start is niet hoopgevend, want in de warming up raken we Captain Sem al kwijt met een blessure aan zijn hamstring. En het wordt snel duidelijk dat we alle zeilen bij moeten zetten, want de Ambonezen zijn niet gekomen om kadootjes uit te delen.

  Het spel golft in eerste instantie van links naar rechts en beide partijen etaleren hun voetballend vermogen. Er wordt fraai gecombineerd en er ontwikkelt zich een aantrekkelijk schouwspel. Maar de echte kansen zijn voor onze tegenstander. Saajan wordt aan het werkt gezet met een afstandsschot, dat hij keurig kan keren. Bij de opvolgende corner moet hij echter het antwoord schuldig blijven. Maar omdat er hulptroepen op onze doellijn staan, houden we voorlopig stand.

  Ook de volgende mogelijkheden zijn voor Jong Ambon. Onze keeper neemt wel erg ruim de tijd en wanneer hij de bal wegschiet, ramt hij de bal tegen het betonnen hoofd van een tegenspeler. Die bal gaat maar net naast. Hoewel de duimschroeven nog iets steviger worden aangedraaid, blijft Walcheren toch mooi overeind.

  Sterker nog, ook de thuisploeg krijgt zijn kansjes. Daan tikt de bal op links lekker mee, Sep neemt de bal over en bijna lukt het Martijn daardoor om door de hechte defensie te prikken. Helaas nog geen douze points. Intussen wordt er nog steeds uitstekend samen gespeeld. Dat ontlokt de Ambonese coach een compliment: “ze spelen best aardig, die jongens!”.

  Het lukt Ambon nog niet om hun overwicht uit te drukken in doelpunten. Hun robuuste nummer 15, die zeker genoeg augurken krijgt voorgeschoteld, krijgt het net niet voor elkaar om de bal binnen te tikken. Hé, toch weer een kansje voor Walcheren. Jens probeert het van afstand, maar zijn doelpoging eindigt op de handschoenen van de doelman.

  Noud en Jurian draaien overuren in onze verdediging. Beiden laten zich niet opzij zetten. Sterker nog: ze zijn niet te beroerd om binnen de regels van de voetbaletiquette hun lange lichamen in de strijd te gooien. Hoewel, Noud gaat wel over het randje wanneer hij zijn directe tegenstander met een duw van zijn hand ontregelt. Dat was in de 16, maar de scheids ziet het door de vingers. En ook Jurian schuwt het zware werk niet. Zijn tegenstander wordt bijna onder het kunstgras gewerkt.

  Aan de andere kant krijgt Walcheren zijn beste kans, die begint met het neerhalen van aanvallende Sem. De vrije trap wordt door Jan snel genomen, Sem weet de bal zelf voor te geven, maar Martijn zijn doelpoging verdwijnt over de goal.

  Er wordt met stevige inzet gestreden. We moeten echter constateren dat er meer spelers van Jong Ambon zijn dan van Walcheren die hun ziel en zaligheid in de duels leggen. En dat maakt uiteindelijk ook het verschil. Voetballend is het in balans, maar op inzet verliest Walcheren de eerste helft, wanneer bij goed doorzetten de Ambonezen alsnog de 0-1 achter onze doelman leggen. Jammer, maar er is nog alles om voor te spelen. Wordt vervolgd in de tweede helft.

  Het blijkt al direct dat de tactiek van Jong Ambon is aangepast. In plaats van de combinatie, zoeken ze het nu over de flanken. En daar lopen snelle jongens. In no time splijten ze onze verdediging open en moet de 0-2 uit het net worden gevist.

  Nu is het powerplay. Een vrije trap kan door Saajan nog uit zijn doel worden gedoken en de rebound eindigt op de paal. Maar bij de eerstvolgende aanval is het meteen weer raak. Met een fraaie schijnbeweging, speelt de spits van de tegenstander zichzelf vrij en hopla, daar ligt de 0-3 erin. Het Walcherse team stort als een kaartenhuis in elkaar. De volgende uitbraak snijdt als het spreekwoordelijke mes door de warme boter en ook de 0-4 kan worden genoteerd. In dit tempo dreigt een monsternederlaag.

  Walcheren is van slag, want van het fraaie combinatievoetbal is niet veel meer over. De passes komen niet meer aan en de ploeg gaat in de survivalmodus. Maar door de defensie weer te herinrichten komt er meer rust in het spel. En van daaruit ontstaan er zelfs weer wat kansen voor onze jongens.

  Na opbouw van Rani en op een steekbal van Mylo, komt Sem maar een teenlengte tekort voor de eretreffer. Luka krijgt voorin een opleving en tot twee keer toe mag hij aanleggen, maar steeds staat er een tegenspeler in de weg. Op weg naar succes meldt nu ook Noud zich voorin en bijna is het raak met zijn hoofd, maar zijn sprong is net niet hoog genoeg. En omdat Ambon nog steeds zin heeft in een vijfde treffer, moet Noud een megasprint trekken om achterin een gat te dichten. Dat lukt prima.

  Walcheren herpakt zich, maar heeft het geluk niet aan zijn zijde. Luka treft de binnenkant van de paal en een poging van Sep strandt in het zijnet. Ook voor ons doel wordt het nog spannend. Echter ook een Ambonschot wordt door onze doelpaal gekeerd. En niet lang daarna hebben we de hulp op de doellijn nodig van de alsnog ingevallen Sem, die een pijnlijker achterstand weet te voorkomen.

  Walcheren doet er alles aan om de hatelijke nul weg te poetsen. Ties zet Luka nog eens aan het lopen, maar op 1 meter van de keeper strandt deze doelpoging. Ze hebben het geprobeerd, maar het zat er vandaag niet in: als de scheidsrechter het laatste fluitsignaal afgeeft, moet Walcheren zich definitief gewonnen geven zonder zelf het net te hebben gevonden.

  Door een dolle vijf minuten moet Walcheren een forse nederlaag slikken tegen de terechte kampioen van de derde klasse. Jammer genoeg heeft het goede spel van de eerste helft geen vervolg gekregen, maar aan het publiek is een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld. Met zes overwinningen, één gelijkspel en vier nederlagen sluit onze C2 deze competitie af op een nette vierde stek. Nog een toernooitje, nog een clash tegen de ouders en dan sluiten we jaargang 18/19 af. Het publiek heeft van jullie genoten jongens! Well done! 

  Waargenomen door Paul
  25 mei 2019