• Wedstrijdverslag Walcheren JO17-2 zaterdag 12 oktober 2019

  Een lesje in efficiency

  Nadat vorig weekend de bal slechts virtueel over de grasmat rolde en Servan tot Koning Fifa werd gekroond, is het vandaag weer tijd om IRL tegen het leer te trappen. Terwijl Hagibis het Japanse vasteland geselt, doen wij het hier met een slap aftreksel van Zeeuwse najaarsmiezer. Of dat de reden is weet ik niet, maar we trappen af met twee Zoutelandse supporters en één Vlissingse reporter aan de zijlijn. We spelen vandaag tegen “As Gaivotas” ofwel De Meeuwen en die hebben nog geen punt verspeeld. Dat belooft dus een taaie tegenstander te worden.

  De eerste klap levert net geen daalder op. Goed doorzetten van Duncan levert hem bijna een Meeuwenschoen tegen zijn hoofd, maar dat weerhoudt hem niet om door te stormen. Slechts een scherpe sliding van de laatste Meeuw kan voorkomen dat dit de eerste echte kans voor Walcheren oplevert.

  We zien onder inmiddels wat grotere publieke belangstelling dat de wedstrijd nog niet naar de ene of andere kant kantelt. Maar helemaal uit het niets produceert een Zoutelander vanaf de zijkant een schot op doel, dat tot ontsteltenis van iedereen met een geelwit hart diagonaal in ons doel verdwijnt. En zo staat het na 8 minuten ineens 0-1.

  Walcheren laat zich niet uit het veld slaan en probeert zo snel mogelijk de aansluiting te vinden. Martin zet door en Yoran zet voor, maar bij gebrek aan support in de spits zeilt de bal voor het vijandelijke doel langs. Dat De Meeuwen niet te onderschatten zijn, laten ze vervolgens zien. Ze bouwen langzamerhand een overwicht op en de inmiddels tot onze vaste keeper gebombardeerde Ricardo ziet een schot uit stand boven zijn hoofd over het doel vliegen.

  Nu is het weer de beurt aan onze jongens. Een slimme snelle inworp op Servan, geeft hem de mogelijkheid om een voorzet te versturen. Echter, wederom is er geen personeel in de punt van de aanval om dit af te ronden. Dat gaat zo niet werken jongens. Er volgt meteen nog een kans wanneer de communicatie tussen de Zoutelandse keeper en zijn verdediger misloopt. Het “ladoen, ladoen” lijkt me een aardige indicatie dat hij zelf de bal wil pakken. Maar zijn collega trapt de bal voortijdig weg. En dat levert met een uit positie staande keeper een mooie kans voor Diogo. Zijn schot gaat helaas rakelings naast.

  Walcheren wordt nu de bovenliggende partij. Achterin staat het goed. Bij druk op onze laatste linies zorgt Sem met de voeten en Noud met zijn hoofd voor opluchting. We noteren de volgende kansjes voor de thuisploeg. Sep heeft een scherpe pass in petto en dat biedt Nick de kans om naar binnen te snijden. Zijn schot bezorgt de goalwachter de nodige moeite, maar hij houdt de bal en daarmee de nul. Sep komt zelf ook nog aan de beurt om te proberen een doelpunt te maken. Zijn kopbal mist echter de kracht om de doelman te verontrusten. Tenslotte komt Jan in actie op de flank. Hij gaat gehaast voort en hoewel zijn schot te vroeg is, maakt de keeper er met een grabbelfeest nog een halve kans van. Dit is ook het verhaal van de eerste helft: Walcheren heeft een overwicht maar voetballend is het allemaal minder dan bij de tegenpartij, die redelijk eenvoudig overeind blijft.

  De Meeuwen krijgen ook hun mogelijkheden, maar ze gaan er te slordig mee om, om echt gevaar te stichten. En zo zijn de laatste acties weer voor Walcheren. Tim zorgt voor een oef-moment voor het Zoutelandse doel en de tandem Nick-Duncan loopt vast op een voorwaarts glijdende keeper. Hoewel we met een achterstand de rust ingaan, is er nog alle hoop op een positief vervolg voor Walcheren.

  Na de rust wordt er met Diogo II wat felheid in ons team gebracht en dat is ook wel nodig. De Meeuwen denken er namelijk over om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. En ze voegen meteen de daad bij deze gedachte. Een snelle doorbraak door onze verdedigende lijn geeft een schietkans voor een Meeuwige aanvaller. Zijn schot is prachtig: de bal zweeft buiten bereikt van onze doelman zo in het net. De 0-2 is een forse dreun.

  Walcheren kan er eigenlijk niet zo veel tegenover stellen. Er is wel balbezit, maar belabberd weinig dreiging. De beste kans komt uit een voorzet van Nick die het halve veld over rent en de bal voor het doel gooit. Het leer kust de krullen van Diogo, maar meer dan een scheiding in zijn coupe levert de langs scherende bal niet op.

  De Meeuwen zijn feitelijk gevaarlijker in hun aanvallende acties, die vaak op basis van een snelle uitbraak worden opgezet. Maar na de twee gelukkige doelpunten komen ze ook niet meer verder dan wat dreiging voor ons doel, zonder finishing touch. Dani zit er keurig tussen en zorgt voor opruiming, terwijl Youri zijn puzzeltalent mag aanspreken om tussen een groep benen de bal naar de gewenste uitgang te leiden.

  De keeper van de Meeuwen ontpopt zich inmiddels tot man van de wedstrijd. Hij tikt een schot van Diogo uit de hoek, duwt een afstandsschot van Youri over de deklat en voorkomt met een fabuleuze duik naar de bovenhoek dat een vrije trap geconverteerd wordt tot doelpunt. En als de doelpalen 2 meter hoger waren dan hadden de schoten van Tim en Duncan gezorgd voor de aansluiting, maar met 2 meter 40 is het maximum van de horizontale afscheiding al bereikt.

  Aan de andere kant weet onze tegenstander een paar keer goed door te breken. Wat te denken van een 3 tegen 2 overtalsituatie? Ricardo is niet bang en werpt zich voor de aanstormende aanvallers. Hebbes!

  De tijd om de aansluitingstreffer te maken wordt steeds korter. Nick zet daarom nog maar eens aan en start een geweldige rush over de linkerkant van het veld. Zijn voorzet is op maat en Jan staat bij de tweede paal klaar om de bal in te tikken. Het zit niet mee, want deze zeker lijkende treffer komt niet op het scoreformulier, aangezien de bal naast het doel verdwijnt. En zo vervliegt langzaam onze hoop op een punt.

  Misschien krijgen we zelfs het lid nog op de neus. Een listig lobje verschalkt Ricardo bijna, maar met een uiterste krachtsinspanning weet hij met zijn vingertoppen de bal op de lat te tikken. We leven nog. Maar zoals gezegd: de aanvallen van Walcheren zijn best oké, echter de afwerking ontbreekt. Dat is ook het lot van de combinatie die door Yoran en Youri wordt opgezet. Het eindigt in een doodlopend steegje.

  Nee, het zit er vandaag niet in. Walcheren delft het onderspit tegen een gelijkwaardige zwerm Meeuwen, die simpelweg beter hun kansen benutten. En een geweldige keeper in hun hok hadden staan. Het wordt wonden likken, batterij opladen en volgende week in de tweede ronde van de beker op zoek naar eerherstel. 

  Waargenomen door Paul
  12 oktober 2019