• Wedstrijdverslag Walcheren JO17-2 zaterdag 16 november 2019

  Gerechtigheid

  Vandaag gaan we op bezoek bij onze buren in Koudekerke. Die hebben een aardig track record opgebouwd tot nu toe en zij staan dan ook wat plaatsen boven team Walcheren. De wedstrijd gaat plaats vinden onder een mager maar vriendelijk zonnetje. Zonder wind, maar met Sint. Op de verre achtergrond horen we namelijk het vrolijke getoeter van een drumband, die de Goedheiligman welkom heet in het dorp. Kijkend naar het formaat van de tegenstander moeten we wederom concluderen dat we het op “pack weight” niet gaan halen. En de lengte van de jongens die tegenover ons staan, doet vermoeden dat spelen door de lucht niet de slimste optie zal zijn.

  Maar schijn bedriegt, want vanaf de aftrap lukt het SV Walcheren om het initiatief te nemen. De eerste klap wordt opgezet door Servan. Zijn pass splijt het middenveld en de bal komt bij Duncan die vanaf de zijlijn het advies krijgt om te “loppeloppeloppe”. Behalve dat, lukt het hem ook om een schot te lossen. Dat eindigt op de ledematen van de keeper van de Voetbal Combinatie Koudekerke. Maar het eerste signaal is daarmee wel afgegeven.

  Ook het vervolg is voor de uitspelende ploeg. Wederom komt Duncan op stoom en een geweldige rush brengt hem in het strafschopgebied van de tegenpartij. Tja, als je daar dan toch bent, dan kun je ook wel proberen deze actie af te ronden. Uitspelen van de laatste man lukt en dan is alleen nog de doelwachter een obstakel. Geen probleem: deze lange jongen kun je laag in de verre hoek prima passeren. “Dats de bedoeling” is de reactie vanaf de Walcherse bank op de snelle 0-1.

  VCK schakelt meteen bij en stormt vanaf de aftrap naar voren. In onvervalst kluitjesvoetbal dat bij de F’jes niet zou misstaan worden de Vlissingers vastgezet. De inzet is stevig en dat moet Sem ook ondervinden wanneer hij naar beneden wordt getrokken. De scheids bekijkt dit met enige “home bias” door zijn vingers en laat doorspelen. Die buitenkans laat de Koudekerkse spits zich niet ontnemen: vanaf de punt van het 16-metergebied krult hij de bal achter onze doelman. Lang hebben we niet van de voorsprong kunnen genieten, want met 1-1 staan we alweer in evenwicht.

  Daarna is het weer aan Walcheren. Een vrije trap van Ricardo leidt bijna tot een voorsprong. De verdediger gaat helemaal mis in de timing, maar er is geen optimistische Vlissinger die dit had voorzien, dus gaat de bal zonder dat iemand er nog aankomt rakelings naast. Ook de volgende kans is voor onze jongens. Een lepe vrije trap van Dani veroorzaakt direct gevaar, wanneer de bal aan de zijkant bij Jan komt en deze een fraaie voorzet uit zijn schoen perst. Tim mag afronden, maar ik denk dat hij met zijn mindere been schiet. Of hij denkt dat het doel 10 meter meer naar links staat. Hoe dan ook: geen uitbreiding van de score.

  De Koudekerkers proberen wel door te breken, maar het lukt hen nauwelijks om werkelijk gevaar te stichten. De ingebrachte Martin geeft ook meteen zijn visitekaartje af. Daar staat op dat hij zich niet zo maar gewonnen geeft en dat je hem rond de middenlijn al in je rug kunt verwachten. Da’s niet gelogen. Vervolgens is het Servan die aan de basis staat van een bijna succesvolle aanval. Alleen vergeten voorin zijn collega’s uit te halen. En om te scoren moet je minimaal een schotpoging wagen. Het blijft opletten, want VCK wil ook voort in de vaart der volkeren. Zo komt hun spits vrij onverwacht oog in oog met de enige nog te passeren Walchernaar. Met een acrobatisch gestrekt been weet Saajan gelukkig het harde schot te keren, zodat we het voorlopig in balans houden.

  Walcheren combineert vandaag prima. Mooi om te zien dat het voetbal dat in deze ploeg zit er nu ook echt uit komt. De beloning lijkt dan ook aanstaande. Het doelpunt komt er inderdaad. Goed doorzetten van Duncan geeft Tim de gelegenheid om de bal binnen te tikken. Gelukkig blijft de vlag van de grensrechter naar beneden, maar tot verbijstering van iedereen met een geelwit hart gaat de scheidsrechter over tot annulering van deze treffer op basis van zijn eigen waarneming van buitenspel. De een kan zijn teleurstelling over deze kwestieuze beslissing wat beter verbergen dan de ander. Onze coach lukt het in elk geval niet. Zijn verbale misbaar is voor de scheids reden om hem een gele kaart te geven. Maar het gevoel van onrecht zit zo diep, dat Nuno nog niet klaar is met het spuien van zijn mening. Dat had hij beter wat voorzichtiger kunnen doen, want met een tweede gele kaart en dus rood wordt hij naar achter de omheining verbannen.

  Walcheren laat zich door deze tegenvaller gelukkig niet uit het veld slaan. Ik noteer nog drie Vlissingse kansen. Eerst een verre inworp die Servan bereikt en een afsluitend schot dat naast het doel gaat. Daarna een Walchers schot van Sep op de handen van de keeper. En tenslotte een vrije trap van een meter of 20 afstand die maar rakelings over vliegt. De kansen die VCK krijgt worden mede mogelijk gemaakt door onze jongens. Onze keeper die een terugspeelbal zo moeizaam verwerkt dat de bal er bijna inklutst. En voor het eigen doel langs uitverdedigen is maar heel zelden een goede oplossing. Gelukkig lopen deze acties met een sisser af en zo gaan we met een gelijkspel de rust in. Hopelijk doet Walcheren zichzelf niet tekort, want op basis van het spelbeeld tot nu toe, moeten de punten in de Vlissingse tas mee naar huis genomen kunnen worden.

  Dat gevoel hebben de jongens blijkbaar ook, want vanaf de aftrap trekken ze meteen voorwaarts. Jammer genoeg ontbreekt in ons team een koele afmaker à la Jurrie Koolhof en ook Vrouwe Fortuna kijkt bij Walcherse acties vaak net de andere kant op. Zeker bij de vrije trap die Servan neemt had zij best een zetje mogen geven. Nu is het lot van deze trap dat hij buiten bereik van de keeper uiteen spat op de deklat.

  Het zou zelfs nog zo kunnen zijn dat Koudekerke er met de punten vandoor gaat, want ook zij krijgen hun kansen. Onze dank gaat uit naar Saajan, die in twee instanties de bal uit het doel houdt met dank aan zijn lange wappers. Wat we de afgelopen wedstrijden ook wel eens hebben gemist was inzet. Dat is vandaag gelukkig anders. En doorjagen kan ook een mooie beloning opleveren. Tim zet uitstekend door en brengt de keeper van VCK in lastig parket. Die raakt de kluts kwijt en dat geeft Tim de kans om alsnog zijn 1-2 te scoren.

  Maar de Koudekerkers rechten hun lange ruggen. Ze gaan hun huid duur verkopen en leggen het hoofd nog zeker niet in de schoot. Rommelig uitverdedigen van Walcheren brengt VCK bijna weer terug in de wedstrijd. En bij een snelle break is er een vrije schietkans, maar is Saajan met een stijlvolle duik de held van het moment wanneer hij de bal naast zijn hok tikt. En het wordt nog spannender. Een ingekopte hoekschop kan nog net op tijd worden weggegrabbeld en de daarop volgende inzet wordt op de doellijn weggeroeid door Yoran. Walcheren kruipt door het oog van de naald.

  Het vreemde is dat de echte kansen voor VCK worden weggeknipt, maar Walcheren blijkt soms zijn eigen grootste vijand. Zeer onhandig uitverdedigen geeft een Koudekerkenaar een vrije kans. En nu is het wel raak. Eenvoudig wordt de bal over de doellijn geschoven en daarmee staan we op een sneue 2-2. En daarmee is voor de zwartwitten het hek van de dam: ze ruiken bloed en gaan voor de volle winst. Het zal toch niet waar zijn dat we hier met lege handen achterblijven? Het verdedigen van Walcheren wordt nu wat minder subtiel. Maar ik geef Youri groot gelijk: met twee weg-is-weg acties zorgt hij voor opruiming en opluchting.

  De Walchernaars laten zien dat ze uit het juiste hout zijn gesneden. “Chin up” en weer door! Ricardo brengt Servan in stelling, maar diens listige lobje wordt door de sluitpost voorzien. Dan maar uit een dood spelmoment. Noud gaat achter de bal staan en met een machtige trap gooit hij het leer voor het vijandelijke doel. Via het hoofd van een verdediger ploft de bal voor de voeten van Jan. Die zoekt in zijn trukendoos en vindt als passende oplossing De Lob. Dit keer blijkt dat een uiterst effectief middel om de keeper te verschalken. Opnieuw neemt Walcheren de leiding en nu is het doel om de 2-3 over de eindstreep te trekken.

  Met alles wat er gebeurd is, zouden we zelfs met een gelijkspel nog enigszins chagrijnig van het veld stappen. Maar omdat VCK nog steeds niet opgeeft en er nog voldoende minuten op het horloge van de ref staan, is de strijd nog steeds niet gestreden. Een aanvallende thuisploeg geeft daarentegen ook mogelijkheden voor ons team. Het is weer Servan die met een fijne vrije trap op zoek gaat naar de beslissing. Het zit hem niet mee, want opnieuw wordt het schot geblokt. De afvallende bal is echter een prooi voor Nick. Zijn ziedende schot is uitstekend, maar mist de juiste hoek van uitval om de keeper te verslaan. Zo tikken de seconden langzaam weg richting het moment van het vallen van de vlag. Het voelt als grote gerechtigheid wanneer we na het laatste fluitsignaal definitief in bezit worden gesteld van drie kostbare punten.

  We zagen vandaag een spannende en boeiende wedstrijd. Walcheren heeft laten zien dat wanneer goed combinatievoetbal wordt gemengd met inzet er een mooi resultaat behaald kan worden. Het ging niet vanzelf, maar het harde werken werd gelukkig uiteindelijk beloond.

  Waargenomen door Paul

  16 november 2019