• Wedstrijdverslag Walcheren JO17-2 zaterdag 23 november 2019

  Oplopende spanningen

  In een geniepig ijzige herfstwind, trappen we af voor de ontmoeting tussen Walcheren en de Noormannen uit Westkapelle. Onze jongens zijn aan een opwaartse beweging op de ranglijst bezig, maar dat geldt ook voor de tegenstander. Ondanks dat die behoorlijk onderaan bungelt hebben ze wel vorige week hun eerste overwinning geboekt.

  Walcheren trekt meteen ten strijde. Met een voorzet van Tim en een schot van Dani wordt de stemming gezet. De Noormannen worden achteruit gedrukt. Toch is het nog even spannend, wanneer Saajan een terugspeelbal tussen zijn benen door laat glippen. Hij kan gelukkig voor de doellijn het tij nog keren.

  Het wordt al snel duidelijk dat de actie op de helft van de Westkappelaars gaat plaats vinden. De druk staat er goed op en de tegenstander steekt de koppen bij elkaar voor overleg. Dat doen ze iets te letterlijk, want om de bal weg te werken klutsen de keeper en twee van zijn verdedigers met hun hoofden tegen elkaar. De schade blijft gelukkig beperkt tot wat gebutste bolletjes.

  Walcheren probeert door te dringen tot de doelmond, maar er staat een grote rode vlek aan spelers in de weg. Wanneer de Noormannen heel even uit hun schuld kruipen levert dat in de contra-aanval de gewenste ruimte. Het wordt een eenmansactie die het spel op de wagen brengt. Duncan gaat solo en met een slalom waar Alberto Tomba jaloers op zou zijn, wurmt hij zich langs drie verdedigers. Het afsluitende rollertje levert de verdiende 1-0.

  Lang is er niet te genieten van deze voorsprong. Een snelle counter en een weifelende keeper geven de Noormannen de kans om al snel weer terug te komen in de wedstrijd. Hoewel Saajan in eerste instantie met 1 hand de bal weet te stoppen, is de afvallende bal een prooi voor de spits die de bal eenvoudig in ons doel tjoept. We staan al weer op 1-1. Er is nog geen Noorman overboord.

  De Walcherse storm is gaan liggen en de beste kansen komen nu uit de tweede lijn. Diogo is “shooting for the stars” want zijn poging gaat wel erg aan het uiteindelijke doel voorbij. Tim is inmiddels op rechts geposteerd, waar hij beter tot zijn recht komt getuige de fraaie voorzet die hij uit zijn tenen tovert. Diogo kan zijn hoofd net tegen de bal zetten, maar de kracht ontbreekt om de keeper te verontrusten.

  Onze jongens zijn voetballend beter en ze tikken aardig weg. Maar echt gevaarlijk wordt het in de afronding niet. Dus nog maar een keer van afstand denkt Dani. Weer mis. De ploeg uit Westkapelle komt er maar sporadisch uit, maar als het lukt zijn ze ook supersnel op de flank. De langste Noorman steekt bijna het hele veld over, maar gelukkig blokkeert Youri last minute zijn aanvallende ambities.

  We missen het Walcherse vuur een beetje en de inzet valt terug tot niveau “tammetjes”. De laatste oprispingen van de eerste helft zijn een door de ingeleende Mylo afgelegde bal en een schot van Nick recht op de keep. Aan de andere kant komen we goed weg wanneer onze jongens slechts met een hoop flipperballen de tegenstander weg kunnen drukken. Met alles nog om voor te spelen, gaan we eerst maar even pauzeren.

  We gaan weer verder op de helft van de tegenstander. De schoten van Ricardo en Duncan zorgen voor niet meer dan wat kleine scheurtjes in het bastion. Sep schiet nog wat laaghangende bewolking aan flarden en ook daarvan worden de Noormannen niet angstig. Het is aan Walcherse kant erg statisch en ik mis het Heilige Vuur.

  Dat voelt Westkapelle blijkbaar ook en ze krijgen daar langzaam het geloof dat er op de Vlissingse velden wat te halen is. Met weer een pijlsnelle uitval breken ze door en als alles en iedereen is uitgespeeld rest alleen nog de bal in het Walcherse doel te prikken. De poging van de aanvaller is echter zo onbesuisd dat alleen het hek naast het doel staat te trillen als zijn kanonskogel inslaat. Daar komen we goed weg. Bij een volgende actie mogen we Yoran bedanken voor het tijdig dwars zetten van zijn voet.

  Maar aan Vlissingse kant is er ook sprake van voortschrijdend inzicht. Het spelen over de zijkant levert inderdaad veel meer ruimte. Jan breekt door en slingert de bal voor het doel. Daar staat Duncan klaar om koppend af te ronden. Helaas raakt hij slechts de lat, maar het geluk wil dat de bal daarna voor zijn voeten valt, zodat hij in de herkansing kan. Dat is een kolfje naar zijn hand en dankbaar van deze gelegenheid gebruik makend zet hij Walcheren hernieuwd op voorsprong.

  De wedstrijd ontbrandt nu alsnog. Sep wakkert het vuurtje aan op het middenveld en Servan werpt zich op als de broodnodige katalysator van de Walcherse aanvallen. Maar ook de Noormannen laten zich niet onbetuigd en doen er een schepje bovenop. Dat levert weer zo’n flitsaanval op. De voorzet is scherp, maar de afwerking is minder. De Westkapelse aanvaller neemt een Vlissinger mee in plaats van de bal. Dat wordt ernstig bestraft want een gele kaart verder, kan Walcheren voor een paar minuten met een mannetje meer proberen weer de bovenliggende partij te worden.

  En nog een keer breken de Noormannen door de laatste linies van Walcheren. Onze lange verdediger kan het niet bijbenen en trekt aan de “Noudrem”. Tja, aangezien dat binnen de laatste 16 meter gebeurt, moet de scheids de bal wel op de stip leggen. Ook hier een strenge sanctie: Noud mag een paar minuten zijn zonden gaan overdenken aan de zijlijn. In elk geval hoeft hij niet de schuld van een tegentreffer in die overpeinzingen mee te nemen, want de penalty wordt niet vlijmscherp genomen en Saajan duikt op de ingeschoten bal, waarmee de gelijkmaker wordt voorkomen.

  Maar het geloof dat er punten te halen zijn is nu definitief in de hoofden van de tegenstanders vast gaan zitten. De balans is nu helemaal naar de andere kant doorgeslagen. Al juichend viert een enkele Noorman al de aansluitingstreffer maar tot drie keer toe kan de Vlissingse verdediging de ingezette schoten blokkeren. Het is met meer geluk dan wijsheid dat Walcheren stand houdt. Mede met dank aan de stug verdedigende Sem die een shirttrekkende aanvaller bijna letterlijk van zijn rug moet slaan.

  Opnieuw krijgt de tegenstander de kans om aan te leggen. Met een vrije trap schuin voor ons doel, kunnen ze een nieuwe poging wagen. De trap krult de bal het doelgebied in. Geen Vlissinger raakt die bal. Geen Noorman krijgt zijn voet ertegen. De bal stuit op de handschoen van onze keeper, waarna een alerte roodshirt-speler de 2-2 intikt.

  Beide ploegen besluiten nu voor de volle winst te gaan. Bijna lukt het onze jongens om het juiste antwoord te formuleren. Bij een scherpe corner zoeven de hoofden van Noud en daarna Yoran net onder de bal door. De bal kan half worden weggewerkt, maar niet zonder schietkans voor Sep. Zijn inzet eindigt in de handen van de doelwachter. De inzet is nu van allebei de kanten op 100% gezet. Dat levert een paar mannelijke duels. De heftig vlaggende grensrechter van de gasten wordt, naar mijn mening terecht, een aantal keren overruled. Van twee kanten gaat de beuk erin, maar onsportief wordt het niet.

  Bijna krijgt Walcheren het deksel op de neus, maar gelukkig is het schot van een Noormannelijke invaller wel hard maar niet zuiver. En aan de andere kant is er nog een geweldige kans voor onze jongens om de genadeslag uit te delen. Een gevaarlijk indraaiende corner kan echter ternauwernood worden afgeslagen. Nee, dit is het wel zo’n beetje. Als de scheids af fluit en de kruitdampen zijn opgetrokken, krijgen de kemphanen allebei een punt. Daar zijn de Westerlingen blijer mee dan de Vlissingers. Maar zeker gezien het beeld van de tweede helft hebben ze ook recht op dat punt.

  Waargenomen door Paul

  23 november 2019