• Wedstrijdverslag Walcheren JO19-2 11 september 2021

  De wedstrijd die niet verloren mocht worden

  De vakanties zijn achter de rug, de coronamaatregelen zijn teruggeschroefd en we kunnen weer met publiek de wei in. Ik ga dit seizoen de belevenissen van de JO19-2 ofwel de A2 volgen. De start brengt al meteen een kraker. In de eerste ronde van de beker is het team van Walcheren gekoppeld aan de A1 van GPC. En met die club heeft onze trainer een verleden dat hem op voorhand de uitspraak ontlokte: er is één wedstrijd die dit jaar niet verloren mag worden en dat is de wedstrijd tegen deze tegenstander. We gaan eens zien of deze opdracht uitgevoerd kan worden.

  De start van Walcheren is voortvarend. Al snel is er een uitbraak op het doel van de opponent. Helaas springt de bal net te ver van de voet van de aanvaller, waardoor het gevaar door de doelwacht geneutraliseerd kan worden. Maar de stemming is gezet. Bij de volgende kans is het wel raak. Van achteruit komt de bal via keeper Saajan bij de back Dani die met een “one touch” de bal bij Oscar brengt. Die dendert als een Leopardtank door de vijandelijke linies en geeft de bal precies op tijd op Sem-voorin (we hebben ook een Sem-achterin, die in de verdediging de gaten dichtloopt). En daar wordt de bal keurig in het net geprikt voor de snelle 0-1.

  Dit is zeker nog niet het moment om achterover te leunen, want de tegenstander bestaat absoluut niet uit makke lammetjes. Sterker nog, je moet ze geen ruimte geven. Want als dat toch gebeurt, zien we meteen een poeier op ons doel afgevuurd worden. Gelukkig krult de bal net naast. Walcheren wordt een beetje gemakzuchtig. Die gemakzucht leidt tot slordigheid en dat levert mogelijkheden voor de thuisploeg. Een scherp indraaiende hoekschop levert een schietkans voor GPC. Saajan kan gelukkig met zijn voeten de bal keren. Vervolgens moet Sem-achterin alle zeilen bijzetten om de spits van de tegenstander af te stoppen. Zijn sliding binnen ons eigen strafschopgebied is riskant, maar hij weet de aanvaller er wel de bal mee te ontfutselen. Even een paar zweetdruppels van mijn voorhoofd vegen.

  Walcheren raakt weer wat beter georganiseerd en dat levert prompt kansen. Voorin is de pijlsnelle Edion op solotour, maar zijn afsluitende schot ketst op een blauw blok. Dan is het weer GPC dat het initiatief neemt. Hun aanval is bijna perfect uitgevoerd. Voor ons gelukkig voorkomt de buitenkant van de paal de gelijkmaker. Gelukkig ook dat Nick in onze defensie letterlijk zijn koppie erbij houdt. Daarmee voorkomt hij naderend onheil. GPC voert de druk nog wat verder op en het wordt nu toch wat penibel. Met de inbreng van de snelle Manoj lukt het Walcheren om beter onder de pressie uit te voetballen. Dat geeft wat lucht. Veel tijd om te zien wat dit oplevert is er echter niet, want de scheids sluit na 39 minuten het eerste bedrijf al af, waar er officieel drie kwartier voor is ingepland. Zijn redenering dat dit komt omdat we te laat op het veld stonden, komt wat vreemd over en dat levert nog een stevige discussie met onze trainer. We laten de gemoederen maar beter wat tot bedaren komen in de opgelegde pauze.

  De wedstrijd komt al weer snel op stoom na de hervatting. Eerst moet bij ons Noud de bal wegkoppen en daarna levert de thuisspelende aanvaller een inzet af die te lauw is om onze keeper te verschalken. Nu ook wat onzekerheid bij GPC achterin. Want goed doorzetten van Jairo levert bij een twijfelende keeper en een afwachtende verdediger bijna een uitbreiding van onze score. Met een gelukje belandt de bal alsnog in de handen van de sluitpost. Dan maar weer op eigen kracht. Het is weer Edion die in de turbostand tot diep in de kern van het vijandelijke strafschopgebied doordringt. Hij wordt met handen en voeten tegengewerkt, maar kan de bal toch nog bij onze spits brengen. Die is daar echter zo door verrast dat de afsluiting niet meer oplevert dan een bescheiden rollertje.

  Nu slaat de balans toch weer door naar de gele kant. De drang naar voren neemt toe. Er is een wat onconventionele combinatie (zeg maar: het betere klutswerk) voor nodig, maar dan volgt toch de beloning. In een mêlee van spelers weet Lyndon de bal in het doel te plaatsen en zo wordt de marge vergroot naar een comfortabel ogende 0-2.

  De manier waarop GPC terugkomt in de wedstrijd is op zijn minst dubieus te noemen. Bij een indraaiende hoekschop torent de blauwe aanvaller hoog uit boven de gele verdediging. De kopbal gaat over en er lijkt niets aan de hand. Totdat de scheids ineens naar de stip wijst. Ik kan het niet plaatsen, maar navraag leert dat er aan de aanvaller getrokken is. Dit buitenkansje laat GPC niet lopen en vanaf 11 meter is er weinig eer te behalen voor onze doelman. Het staat 1-2 en de wedstrijd ligt weer open.

  Walcheren laat zich door deze tegenvaller gelukkig niet uit het veld slaan. Waar eerst een combinatie van een ingespeelde bal door Oscar op Edion nog wordt afgestopt door de keeper, is de snel volgende kans wel succesvol. Bijna identiek aan de vorige aanval speelt Oscar de bal met een splijtende pass door de defensie. Dit keer is Tom er als de kippen bij om aan de loop te gaan met het leer. En in de afsluiting is hij trefzeker. Zo komen we weer wat ruimer aan de goede kant van de score op 1-3. Bijna kunnen we direct nog eens juichen. Maar nu Oscar het zelf probeert, staat de staander van het doel een uitbreiding van de score in de weg.

  Ook nu gaat er weer een bijzonder moment vooraf aan de hernieuwde aansluiting. Een lange bal landt bij de in buitenspelpositie verkerende aanvaller van GPC. Er wordt ook heftig voor gevlagd. Maar de scheids is daar niet gevoelig voor en kiest zijn eigen weg. Hij keurt de vervolgens gemaakte treffer goed en zo staat er weer maar één doelpunt verschil tussen de twee Vlissingse ploegen. Bijna meteen daarna lijken de thuisspelers de boel weer in evenwicht te brengen. Maar er zit toch iets van gerechtigheid in, dat dit afstandsschot op de deklat uiteen spat.

  Het beste antwoord dat je kunt geven, is om het gas open te draaien en een tandje bij te schakelen. En dat is precies wat Walcheren doet. Manoj trekt op rechts door tot tegen de achterlijn. Zijn voorzet gaat bijna evenwijdig aan de grens tussen veld en achterland richting doel. De bal ketst via de paal het veld in. En daar is de aanstormende Lyndon alert genoeg om de bal het doel in te lopen voor de verdiende 2-4.

  Maar nog geven de GPC-ers het niet op. Er zitten wat gasten in dat team die de bal stevig kunnen raken. Geef ze geen ruimte om te schieten, zei ik al. Deze tip wordt helaas niet opgevolgd. En dus zien we een keiharde uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Prachtig schot, prachtig doelpunt: 3-4. We naderen nu het einde van de match en de tegenstander gelooft nog in een late gelijkmaker. Maar dan hebben ze buiten de energieke Sem gerekend. Die draaft alleen naar voren en gooit met een bekeken schot de wedstrijd in het slot met de 3-5.

  Althans dat zou je denken. Maar het tijdsbesef van de wedstrijdleider is niet heel scherp. We spelen nog door tot en met de 51e minuut, maar ook deze verlenging kan de thuisploeg toch niet meer helpen.

  Zo komt de winst in dit doelpuntenfestijn terecht bij de ploeg die er het meeste aanspraak op mag maken: Walcheren. En daarmee is ook de wens van de trainer uitgekomen. Deze wedstrijd heeft zijn gewenste winnaar. Toch zijn we nog niet klaar. Volgende week begint de competitie en raad eens wie de eerste tegenstander is? Juist, we gaan wederom de figuurlijke degens kruisen met deze voetbalcollega’s van GPC. We zullen eens zien hoe volgende week een paar honderd meter naar het westen op ons eigen sportpark de verhoudingen liggen. De eerste slag is in elk geval gewonnen. 

  Waargenomen door Paul
  11 september 2021