• Wedstrijdverslag Walcheren JO19-2 zaterdag 16 oktober 2021

Balansdag

De herfst laat zich nog steeds van zijn beste kant zien en dus staan we vandaag in een prettig najaarszonnetje te kijken naar de wedstrijd Walcheren JO19-2 tegen de JO19-1 van Nieuwland. De statistieken wijzen in het voordeel van de thuisploeg. Tegenover onze twee winstpartijen heeft Nieuwland twee nederlagen moeten slikken tot nu toe. Maar met deze magere niet representatieve steekproef moeten we zeker niet vooruitlopen op het eindresultaat.

De wedstrijd ontvouwt zich in een redelijk evenwicht. Nieuwland blijkt een taaie tegenstander en zeker niet een ploeg die over zich heen laat lopen. Ze delen een paar speldenprikken uit en in de 12e minuut nemen ze zelfs een 0-1 voorsprong. Een van de gaten in de zeef van onze defensie is net iets te groot. Het niet onhoudbare schot stuitert van de handen van onze keeper in ons doel en daarmee is de stemming al snel gezet.

Weliswaar neemt Walcheren het initiatief, maar het is ook oppassen voor de bijzonder rappe uitbraken van de tegenstander. Bijna mogen we juichen voor de gelijkmaker wanneer Oscar met zijn lichaam de bal  afschermend deze meegeeft aan Tom. Helaas zit er net iets te weinig krul in zijn schot om werkelijk gevaar te stichten. Het veldoverwicht van Walcheren levert een bergje aan halve kansen op, maar dat is het dan ook wel.

We hebben een bijzondere onderbreking, want de scheidsrechter loopt plotseling het veld af. Het had geholpen als hij had gezegd wat er aan de hand was, want zowel spelers als publiek zijn even in verwarring. Het blijkt dat hij zich heeft geblesseerd en dus moet hij het fluitje overdragen aan een stand-in. We hervatten de strijd en het spelbeeld blijft gelijk. De lange ballen van Walcheren zijn overigens minder gevaarlijk dan de uitbraken van Nieuwland.

Dani weet het spel te kantelen. Hij pakt de bal op en met een korte rush zet hij Sem op het goede spoor. Die sprint op volle snelheid op het vijandelijke doel, waar hij eerst de keeper omspeelt en daarna de 1-1 in het net legt. Vervolgens valt de wedstrijd weer in balans. Aan onze kant houdt Jairo achterin keurig opruiming en mogen we de uitschuifarm van Saajan bedanken. Aan de andere kant zien we een paar afstandsschoten over het doel vliegen. In zen-achtige harmonie gaan we aldus de pauze in.

Een belangrijke verandering in de tweede helft vindt naast het veld plaats. De Hollandse Hits die uit de beatbox schalden zijn vervangen door Talking Heads en The Cure. Wat mij betreft een hele verbetering. Die positieve draai zien we helaas nog niet binnen de lijnen. De snelheid voorin van de Nieuwlanders blijft een probleem voor onze defensie. Na een te laat ingezette tackle krijgt de tegenstander dan ook een vrije trap toegewezen op een kansrijke locatie. Het schot is goed, maar lijkt gekeerd te worden door onze doelwacht. Helaas krijgt hij de bal niet onder controle, waardoor de losgekomen bal eenvoudig kan worden binnengetikt. Zo staan we na 10 minuten in het tweede bedrijf weer op achterstand.

Walcheren voert de druk op en komt steeds vaker voorin opzetten. Onze Sem moet het een paar keer ontgelden en wanneer hij met een heupworp wordt gevloerd krijgen wij een kans aan de rand van de 16. De vrije trap gaat maar rakelings over het doel. Ondanks een overwicht lukt het ons team niet om echt door te dringen. Een driedubbele wissel moet dan maar de verlossing brengen.

Die tactische ingreep heeft al bijna in dezelfde minuut effect. Onze spits wordt gelanceerd en kan alleen op de keeper af. Goed gekeept of minder goed geschoten, dat laten we in het midden. Maar geen gelijkmaker.

Nu komen ook onze steunpilaren van achteruit mee oprukken. Noud verzorgt met een subtiel balletje de vrije doortocht voor een van onze aanvallers. Die wordt echter ouderwets pootje gehaakt en aangezien dat binnen het strafschopgebied gebeurt moet de nieuwe scheids de bal wel op de stip leggen. Deze buitenkans mag Oscar op zich nemen. Zoals altijd is zijn schot verwoestend hard en het is ook nog buiten bereik van de keeper. Helaas staat de doelpaal nu de gelijkmaker in de weg.

De wedstrijd begint zijn einde te naderen en Walcheren doet er nog een schepje bovenop. Bij Nieuwland is het achterin nu pompen of verzuipen. De ballen moeten af en toe worden weggerost om gevaar te voorkomen. Er zijn genoeg kansen voor onze jongens, maar telkens wordt de voorgegeven bal achter de aanvallers geplaatst, waardoor Nieuwland nog steeds mag hopen op de volle winst.

Wederom is het Noud die met een heel slim steekballetje de ingevallen Tim vrij voor de keeper zet. Tim houdt het hoofd koel en schiet beheerste de zeer welkome en ook wel verdiende 2-2 achter de keeper. Bijna mogen we in de slotminuten nog de winst verwelkomen, want Jurian komt met een aan elkaar geplakte  tegenstander en bal in positie om te schieten. Maar jammer genoeg wordt zijn inzet gesmoord. Het was ook wel iets te veel van het goede geweest denk ik.

Zo eindigt deze af en toe rommelige, maar zeker spannende pot voetbal in een gezien het wedstrijdbeeld wel te accepteren gelijkspel. Walcheren handhaaft de ongeslagen status en Nieuwland kan het eerste punt bij laten schrijven.

16 oktober 2021