• Wedstrijdverslag zaterdag 10 oktober 2020 Walcheren JO17-2

  Regen, wind en doelpunten

  Het is weliswaar volledig coronaproof, maar de perstribune staat vandaag op een lastige plek. Van buiten het sportpark werp ik tussen de bomen door een blik op de topper die vandaag op het programma staat. In de prille tussenstand moeten onze jongens nog één club boven zich dulden. Dat is de B2 van RCS, die vandaag op bezoek komt. De omstandigheden zijn belabberd: wind en niet aflatende regen zorgen voor een bijzonder herfstachtige ambiance. Maar het enthousiasme op het veld is er niet minder om.

  De Souburgers starten fanatiek en weten in de 1e minuut al een hoekschop te versieren. Het laat zien dat deze gasten er bovenop zitten. Walcheren heeft moeite om deze pressie te verwerken, maar na enige tijd ontstaan er ook wat mogelijkheden voor de thuisclub. Enerzijds is dat op eigen kracht: een schot dat naast gaat. En aan de andere kant is dat, omdat de verdediging van de opponent ons lijkt te willen helpen. Onder druk wordt hard teruggespeeld op de keeper en bijna is een eigen doelpunt het gevolg.

  Walcheren maakt het zichzelf achterin ook niet echt gemakkelijk. Het is te prijzen dat onze jongens er voetballend uit proberen te komen, maar soms is een simpele trap naar voren een efficiëntere manier om problemen te voorkomen. De openingstreffer valt toch nog redelijk snel. In de 9e minuut levert een uitbraak van het gele team een schotkans voor Diogo. Die schopt beheerst de 1-0 in het net en daarmee zijn we van de kant.

  Voor RCS is dat het sein om extra aan te zetten. Het team creëert wel pressie, maar echt grote kansen levert dat niet op. Zowel Luka achterin als Milo op het middenveld weten menig gevaar al in de kiem te smoren. Walcheren speelt met vuur door de terugspeelballen op Saajan maar net voldoende vaart mee te geven. Er komt een moment dat een uitgestrekt Souburgs been de weggetrapte bal gaat blokken zou je denken. Het lijkt wachten op de gelijkmaker, maar dan is daar weer de vorige keer zo gewenste finisher. Duncan lanceert Diogo en als een duvel uit een doosje duikt die op in het vijandige 16-metergebied. Met een Diogo-naal schot laat hij de keeper kansloos en wordt de score verdubbeld naar 2-0.

  Dat doet wat met de moraal van de spelers in de rode shirts. Want met nog een snelle uitbraak wordt de hattrick voltooid en is het na een half uur al 3-0. Een eenvoudige overwinning ligt in het verschiet, maar daar gaat RCS niet aan meewerken. De doorweekte mouwen worden opgestroopt en met nieuw elan beukt de tegenstander op onze verdediging. Ook nu probeert Walcheren er voetballend uit te komen en dat blijkt een slechte keuze. De bal blijft hangen en is een gewillige prooi voor de aanvaller van de tegenpartij. Van dichtbij wordt de 3-1 erin geramd en komt de spanning weer terug. Hoe dit verder gaat zien we na de verplicht ingelaste pauze.

  Bij de hervatting blijkt al meteen dat RCS nog niet bereid is om de handdoek te werpen. Er is direct een redding van Saajan voor nodig om de marge vast te houden. Maar ook Walcheren laat zich niet onbetuigd. De keeper van het uitteam heeft de hulp van zijn vuisten nodig om zijn doel schoon te houden. Dan is het weer de beurt van onze buren. Een afstandsschot over, een tik naast de paal en nog een poeier van afstand zijn de signalen dat die hun huid duur willen gaan verkopen. Het lid lijkt dan ook op de Walcherse neus te klappen, wanneer een schot dat afketst van de paal in tweede instantie wordt binnengetikt. De aansluitingstreffer is het echter niet, want deze inzet vindt plaats vanuit buitenspelpositie.

  Dit zet onze jongens blijkbaar toch aan het denken. De buit is nog niet binnen. Van achteruit is Sem meegekomen om de boel te forceren, maar hij stuit op een standvastige doelwachter. Ook Jairo probeert een duit het zakje te doen, maar nu staat een roodgesokt been een uitbreiding van de score in de weg. Het wordt nu buigen of barsten voor RCS. Onze Tim is degene die de Souburgse hoop aan diggelen schiet. Met 4-1 lijkt een veilige ruimte in de score te zijn opgebouwd.

  Nu is het Walcheren dat een paar tandjes bijschakelt. De opkomende flankspelers Youri en aan de andere kant Yanick pompen de bal in de doelmond. Tom denkt de volgende doelpuntenmaker te zijn, maar zijn schot eindigt net op de arm van de arme doelman van de tegenstander, die inmiddels wel een schietschijf lijkt. Tom pakt toch zijn “moment of fame”, maar dan met een assist. Hij biedt wie anders dan Diogo de kans om de 5-1 erin te leggen en een monsterscore lijkt zich af te tekenen. De houding van RCS dwingt wel respect af, want zelfs bij deze bijna onoverbrugbaar lijkende achterstand leggen ze het hoofd nog niet in de schoot. We hebben Saajan niet voor niets meegenomen om de ballen uit ons doel te houden.

  Het fanatisme is er echter ook aan Walcherse zijde. De inzet is te prijzen, maar de voorkeur heeft het toch om met je tackle de tegenstander de bal te ontfutselen en niet om je medespeler onderuit te halen. Er worden zelfs trucs van stal gehaald. Zo ziet de mee naar voren gekomen Noud zijn achter-het-standbeen-langs-doelpoging stranden. Maar de aanvalsdrift van onze jongens wordt ook beloond, wanneer Diogo een kwartier voor tijd de 6-1 over de vergeefs springende sluitpost van RCS lobt.

  Inmiddels vertroebelt de gestaag neervallende koude douche mijn beeld enigszins. Maar ik zie nog wel Duncan door de defensie slalommen en de 7-1 in het doel leggen. Bijna meldt Kim zich nog op het scoreformulier maar haar poging eindigt naast het doel. Met excuses aan de degene die de afsluitende 8-1 voor zijn rekening nam, maar dat moment moet ik hebben gemist. Het is vooral voor de statistieken, want de overwinning was natuurlijk al veilig gesteld.

  Met deze eclatante overwinning zet ons favoriete team zichzelf bovenaan de ranglijst. Met de volle negen punten uit drie wedstrijden en een fabuleus doelsaldo van plus achttien kunnen we niet anders concluderen dan dat de B2 van Walcheren een meer dan flitsende start heeft gemaakt. En dat vindt “Nuno Mourinho” ook!

  Waargenomen door Paul

  10 oktober 2020