• Wedstrijdverslag zaterdag 18 september 2021 Walcheren JO19-2

  Op herhaling

  Alsof Uitzending Gemist wordt opzet, kijken we vandaag weer naar een wedstrijd van onze jongens tegen de A1 van GPC. Dit keer echter spelen we op de velden aan de Olympiaweg. Een ander verschil: vorige keer stond er op het spel om een ronde verder te komen in de beker, terwijl deze wedstrijd de eerste van een reeks in de competitie vormt.

  Onder het motto “de eerste klap is een daalder waard” begint Oscar meteen met een van zijn bekende doordender-acties. Het is een beetje zoals bij de lokale Gamma: doe het zelf. Hij walst over het veld en haalt aan de rand van de 16 in eigen persoon de trekker over. Dat heeft meteen resultaat. De diagonale vuurpijl schiet bijna door het net en daarmee staat in de 1e minuut al direct de 1-0 in de boeken.

  De intenties van GPC zijn echter ook duidelijk. Ze gaan hun huid duur verkopen. Daarbij worden ze geholpen door een niet al te stabiele defensie van Walcheren. De bal blijft achterin hangen en niemand heeft het benul om de bal weg te rossen. En in deze flipperkast vindt een blauwgesokt been de bal. En hoppa, zo staat het in de derde minuut al weer gelijk. Dat wordt een waar doelpuntenfestijn als dit zo doorgaat.

  Ik noteer als volgende actie het onderuit schoffelen van onze aanvallende Sem. Dat levert dus een vrije trap voor ons. Het muurtje moet even verzet worden, want dat stond wel erg dichtbij. Maakt niet uit voor het resultaat, want de bal gaat naast het doel. Terwijl ik deze kans noteer, word ik nieuwsgierig aangekeken. Een schrijver met een boekje is voor wat jeugdige toeschouwers blijkbaar niet alledaags, getuige de vraag: “meneer, bent u scout?”. Ik bespeur lichte teleurstelling als uit mijn antwoord blijkt dat ik niet voor Mino Raiola werk.

  De wedstrijd begint inmiddels aardig te ontbranden. Ricardo truukt zich op links langs zijn tegenstander en slingert de bal voor de pot. De keeper grijpt mis, waardoor de inlopende Manoj de 2-1 in kan tikken. En we zijn nog maar 8 minuten onderweg.

  Weer toont de tegenstander veerkracht. We kabbelen voort, echter nu steeds meer op de helft die Walcheren moet verdedigen. De inleidende beschieting kan nog door Saajan worden gevangen, maar al snel dient zich een veel betere kans aan. Nu wordt de bal neergelegd voor een vrije trap voor de uitspelers, nadat hun aanvaller onreglementair wordt gestuit. Er zit een uitstekende krul in het schot en zo zoeft de bal onhoudbaar in de uiterste hoek voor de gelijkmaker op 2-2 halverwege de eerste helft.

  En we kijken weer naar links, want Walcheren laat het hier natuurlijk niet bij zitten. Dit keer is het Nick die op avontuur gaat. Er wordt hem wel erg weinig strobreed in de weg gelegd en dus gebruikt hij de gegeven ruimte om uit te halen. Niet verkeerd, want de schuine schuiver past precies in het hoekje van het doel. En zo staan we weer op voorsprong.

  Wat vandaag opvalt is de energie die onze jongens meebrengen. Ondanks de warmte doen ze hun uiterste best om de bal in het spel te houden. En dat hard achter de bal aanlopen loont, bewijst Nick. Zijn voorzet gaat aan de grijpgrage handen van de keeper voorbij en Diogo is er als de kippen bij om dit kadootje uit te pakken. Hij pegelt op slag van rust de 4-2 in het netje. Er is bij de tegenstander wat protest tegen dit doelpunt, maar als zelfs de eigen grensrechter van de opponent zich niet meldt om de voorzet achter te geven, dan kan de scheids niets anders dan het punt toekennen.

  Ook na rust toont de thuisploeg zich hongerig naar meer. Jairo en Tom zetten een kansrijke aanval op. Een van de verdedigers van GPC helpt bijna mee door de bal hard op zijn eigen doel te koppen. Een uitgestrekte keeper voorkomt een uitbreiding van de score. En de aanvalsgolven blijven doorrollen. Sem komt een heel eind en slalomt zich een weg naar het doel. Zijn voorzet is op maat en omdat Jurian zijn schoenmaat 50 tegen de bal plant, verdwijnt zo de 5-2 achter de doelwacht.

  Toch is het verzet van de mede-Vlissingers nog niet gebroken. De eerstvolgende actie had eigenlijk verdiend een doelpunt te worden. Jammer genoeg voor de tegenstander verdwijnt de omhaal via een van onze verdedigers naast het doel. Uit de volgende hoekschop volgt alsnog een wonderschoon doelpunt. Een aanvallende GPC-er zet op het juiste moment zijn hoofd tegen de bal en zo poeft de 5-3 in ons doel. We hebben nu de score van vorige week geëvenaard, maar er is zeker nog meer dan een kwart wedstrijd te spelen.

  Het momentum verschuift en GPC duwt het gaspedaal nog eens flink in. De schoten van afstand zijn gevaarlijk, maar zijn uiteindelijk toch een prooi voor onze sluitpost. En Noud is gelukkig alert genoeg om een fijn steekballetje dat op weg was naar de vijandelijke spits te ontmaskeren. Bij de volgende poging van GPC kan Saajan nog met 1 hand redding brengen, maar het wordt nu wel penibel. Ondanks de opgebouwde marge ben ik er nog niet gerust op dat we af gaan sluiten met drie punten.

  Er is een Portugees onderonsje voor nodig om mijn onrust weg te nemen. Ricardo op de flank en Diogo in de spits, dat maakt een mooi duo. Bij de eerste uitvoering kan de keeper de bal nog van de voet van onze aanvaller plukken. Maar 1 minuut later voeren de jongens het kunstje nog een keer op en dit keer zijn ze wel succesvol. Diogo kan ons nu naar een bevrijdende marge van drie schieten.

  Met deze ruimte worden de Walchernaars wat nonchalant met de kansen die ze krijgen. Overspelen is natuurlijk een prima idee, maar een keer op het doel schieten kan ook geen kwaad. Mylo begrijpt dat in elk geval, want vanaf de kop van het strafschopgebied waagt hij dan maar een poging. Hij komt er helaas niet mee op de lijst van doelpuntenmakers, maar zijn intentie wordt in elk geval gewaardeerd.

  Naar het einde van de wedstrijd wordt het allemaal wat fysieker. Een beetje mannelijk voetbal mag best, maar ik zie aan beide kanten wat acties die op het randje van een overtreding balanceren. Er is echter geen discussie wanneer Sem in de mangel wordt genomen en als een burger tussen twee broodjes wordt geplet. En aangezien dat binnen het strafschopgebied gebeurt, rest er slechts één conclusie: strafschop. De laatste zal de eerste zijn: onze doelman Saajan mag deze pingel nemen. Dat doet hij onberispelijk, want de bal gaat hard en hoog in de touwen. Een mooi slotakkoord voor een fijne 7-3 overwinning. 

  Na twee doelpuntrijke wedstrijden kunnen we wel concluderen dat Walcheren de terecht bovenliggende partij was in dit tweeluik. Met drie punten in de tas kan er bovendien prettig weekend worden gevierd.

  Waargenomen door Paul
  18 september 2021